Šport
25 ogledov

Debevec ob Neymarju, Boltu, Đokoviću ...

rajmond debevec EPA
Prireditelji letošnjih avgustovskih olimpijskih iger v Rio de Janeiru odštevajo dneve do začetka iger.

Ostalo je le še 50 dni, ob tej priložnosti pa so prireditelji OI 2016 na svoji uradni spletni strani objavili 50 fotografij športnikov, s katerimi so želeli poudariti raznolikost in enotnost. Na eni od fotografij je tudi legendarni slovenski strelec Rajmond Debevec.

Več kot 10.000 športnikov in športnic iz 206 držav bo nastopilo na igrah v Riu, to raznolikost pa so prireditelji skušali zaobjeti v kolaž 50 fotografij olimpijcev in paraolimpijcev. Na fotografijah so se ob Debevcu, dobitniku zlate in dveh bronastih olimpijskih odličij (letos ga ne bo v Riu, kar bi bile že njegove devete OI), znašli še nekateri uveljavljeni ljudje iz športnega sveta. Galerijo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

To so jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt, etiopska tekačica Genzebe Dibaba, kolumbijski kolesar Nairo Quintana, brazilska nogometna zvezdnika Neymar in Marta, pa košarkar Anderson Varejao, ameriški golfist Jordan Spieth, danski rokometaš Mikkel Hansen, ameriški plavalec Michael Phelps, teniška zvezdnika Novak Đoković in Serena Williams in številni drugi. Ti predstavljajo vsako izmed 42 športnih disciplin na OI.

Resda je glavni cilj OI priti do olimpijske kolajne, kot pa so zapisali prireditelji, so OI precej več kot to. "OI so največje praznovanje človeških dosežkov in truda, kulturne raznolikosti in ciljev, za katerimi vsi stremimo," so zapisali na uradni spletni strani rio2016.com.

Več kot le šport

"OI so več kot le šport. Glavni simbol tega je olimpijska vas, kjer bodo športniki, ki se bodo med seboj merili za čim boljše uvrstitve, hkrati mirno sobivali," je dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in dodal: "Brazilija bo v svet poslala sporočilo enotnosti, spoštovanja in tolerance. OI kažejo, da ljudje lahko med sabo tekmujejo s spoštovanjem in v miru. Raznolikost je eden stebrov naše družbe. Zelo smo ponosni, da bo 206 držav sodelovalo v Riu."

Dvainštirideset športnih disciplin ponuja priložnost za uspeh atletom vse oblik in velikosti, pravijo prireditelji. "Gledaš športe, kjer prevladujejo nizki ljudje, na primer v gimnastiki, kjer prevladujejo mišičnjaki, kot je dviganje uteži, in kjer prevladujejo visoki športniki, kot je v odbojki. Za vsakogar je mesto," meni Giovane Gavio, dvakratni olimpijski odbojkarski prvak z Brazilijo.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.