Šport
54 ogledov

Porabili 24 ton pirotehnike

novo leto rio de janeiro Profimedias
Olimpijski Rio de Janeiro je novo leto pričakal na sloviti plaži Copacabana, kjer je pri 38 stopinjah Celzija pod milim nebom praznovalo dva milijona ljudi.

V olimpijskem letu je bil poseben tudi ognjemet, saj so z enajstih splavov na morju ob polnoči v nebo izstrelili 34.000 raket, kar 16 minut trajajoč spektakel pa so si ogledali tudi turisti na številnih križarkah, ki so se prav v ta namen zasidrale na morju pred Cocacabano. In ti so imeli kaj videti, saj so bile v ospredju barve petih olimpijskih krogov.

V Riu bodo med 5. in 21. avgustom prve olimpijske igre na južnoameriškem kontinentu v zgodovini. Prireditelji bodo zanje porabili skoraj devet milijard evrov, 57 odstotkov pa je zasebnih sredstev. Zabave se je tudi zato udeležilo več kot 850.000 tujih turistov, ki so lahko uživali v 24 tonah porabljenih pirotehničnih sredstev.

In še o mestu. V slovenskem prevodu Rio de Janeiro pomeni reka januarja. Mesto je tako 1. januarja 1502 poimenoval portugalski raziskovalec Gaspar de Lemos, ki je bil ob vstopu v zaliv prepričan, da gre za izliv večje reke in zato je dobilo nekoliko zavajajoče ime.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.