Šport
48 ogledov

Risi z vlakom na SP

Žiga Pance EPA
Slovensko reprezentanco le še nekaj dni loči od nastopa na svetovnem prvenstvu v Katovicah. Neznank skorajda ni več, selektor Nik Zupančič bo zaradi poškodb in odpovedi nekaterih izkušenih igralcev na Poljsko odpeljal nekoliko spremenjeno zasedbo, ki pa ji popolnoma zaupa.

Reprezentanti in vodstvo bodo na pot namreč krenili v torek zjutraj, tako kot na turnir v Innsbruck pa bodo zaradi pokroviteljstva Slovenskih železnic potovali po tirih. Tokrat najprej do Budimpešte, kjer jih v sredo čaka še zadnji test - prijateljska tekma z Madžarsko.

Selektor Nik Zupančič je razkril še nekaj podrobnosti oziroma neznank, ki jih še ima pri sestavi ekipe. Po zadnji prijateljski tekmi z Japonci je še nekoliko skrčil seznam, zaradi poškodb je bilo takrat dokončno jasno, da v ekipi ne bo niti izkušenih branilcev Mitje Robarja in Andreja Tavžlja.

Na branilskih mestih Zupančič resno računa na Miho Štebiha, ki igra v kvalifikacijah za češko prvo ligo, vendar je njegovo moštvo iz Jihlave v položaju, ko si napredovanja praktično ne more več priboriti. Zato so v slovenski zvezi danes uradno zaprosili klub, da bi igralca predčasno spustil na reprezentančno akcijo. Če bo dogovor uspešen, bo od branilcev doma ostal Jakob Milovanovič.

Podobna je zgodba z Robertom Saboličem, ki s Sparto igra v finalu češkega prvenstva: selektor pravi, da bo nanj vseeno računal, na SP bo tako za zdaj prijavil le 12 napadalcev, tako da bo "na čakanju" mladi Žan Jezovšek.

"Vse gre po načrtih, tako kot smo si zamislili. Zdaj nas pred SP čaka še najtežji možni tekmec. Pričakujem agresivne nasprotnike, kar nam bo prišlo kar prav. V Budimpešti bomo opravili še kakšen trening, potem pa v Katovice. Zaupam vsem igralcem, ki so v ekipi, prepričan sem, da bo moštvo delovalo odlično in da bo uspešno," je dejal slovenski strateg, ki ga čaka prvo samostojno selektorsko delo na SP, potem ko je bil do lani pomočnik Matjaža Kopitarja.

O tem, kdo bo prvi vratar oziroma kdo bo imel prednost (na SP gredo Robert Kristan, Gašper Krošelj in Andrej Hočevar), se za zdaj še ni odločil. Kristan na zadnji tekmi z Japonci ni bil na ledu, a je prepričan, da bo ekipa, ne glede na to, da imajo Slovenci težave s poškodbami nekaterih nosilcev igre, pripravljena na nastope v Katovicah in da bo odigrala po najboljših močeh.

"Zaupam igralcem pred seboj, čeprav bi bila moja želja nekoliko drugačna ekipa. A prepričan sem, da bodo vsi fantje dali svoj maksimum, vse je v najlepšem redu, vemo, kaj nas čaka na prvenstvu in vemo, kakšen je naš cilj, čeprav bo morda malo težje," pravi Kristan.

Slovence po tekmi z Madžari - ti so letos med elito, njihovo SP se začenja pozneje, v testu pa so pred dnevi že premagali Avstrijo s 4:0, v torek se bodo se severnimi sosedi pomerili še enkrat, čaka še nekaj treningov, potem pa že začetek SP. Ta bo za hokejiste neobičajno zgoden, saj sta prvi tekmi v soboto z Japonsko in nedeljo z Italijo na sporedu ob 13. uri, kar je za ta šport nekoliko nenavadna ura.

"Tekme s Hrvati še niso bile tiste prave, tale zadnja z Japonci je že pokazala, kje smo. Zelo se že veselim še te tekme z Madžarsko," je dejal Žiga Jeglič, ki ima zaradi odsotnosti Saboliča v prvem napadu ob stalnem soigralcu Roku Tičarju še "novinca" Andreja Hebarja: "Dobro smo se ujeli. Seveda se z Robijem bolje poznamo, a ne smemo iskati izgovorov, tudi z Andrejem lahko odlično sodelujemo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.