Slovenija
107 ogledov

Umoril mamo, odsedel, nato še nad očeta

slovenija 17.04.14, Peter Rebec, sojenje, sodisce, sodna obravnava, sodna dvoran Anže Petkovšek
V preteklosti že obsojeni zaradi umora matere Robert Supančič bo danes stopil pred sodnico na mariborskem sodišču zaradi domnevne odgovornosti za smrt svojega očeta.

Brezposelni gimnazijski maturant Robert Supančič, ki mu je bil pred leti zaradi umora matere že izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je obtožen, da je 6. decembra lani na grozovit način v stanovanjski hiši v Zgornji Kungoti umoril svojega 64-letnega očeta.

Supančič je trenutno v priporu in je po ocenah sodnega izvedenca dejanje storil prišteven. "Vsi dokazi trenutno v spisu, vključno z izvedenskim mnenjem, kažejo na to, da je storil kaznivo dejanje v stanju prištevnosti," je novinarjem povedal okrožni državni tožilec Tilen Ivič.

Za obtoženega je v primeru današnjega priznanja krivde predlagal 28 let zapora, a priznanja ni bilo. Supančič je dejal le, da se dogodka ne spominja in da "težko sprejme" dejstvo, da je njegov oče mrtev. "Svojega očeta sem imel zelo rad. Čutim se globoko duševno prizadetega," je dejal.

Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je začetek glavne obravnave pred petčlanskim senatom napovedala za 23. april. Odvetnik obtoženega Viktor Osim je zahteval vpogled v sodni spis iz leta 2003, ko je bil Supančič obravnavan zaradi umora matere. Na podlagi tega naj bi se kasneje odločil, ali bo vpoklical novega izvedenca. Tožilec predlogu obrambe ni nasprotoval, sam pa med drugim predlaga zaslišanje izvedenke patologinje in priče, ki ni bila zaslišana tekom preiskave.

Po besedah Osima ima Supančič zdravstvene težave, ki so neozdravljive. Zato meni, da njegov klient ne sodi v pripor ampak na bolnišnični oddelek za forenzično psihiatrijo. "On je psihično na tleh," je dejal.

33-letnika je slovenska policija takoj po dogodku v Zgornji Kungoti označila za zelo nevarnega in javnost opozorila, da obvlada borilne veščine. Še isti dan so ga na Dunaju prijeli avstrijski varnostni organi in ga konec januarja letos izročili Sloveniji.

Komentarjev 2
  • dragec 13:02 09.april 2015.

    In rešil zadevo

  • Ferluci 11:52 09.april 2015.

    Se ne spomni? Jaz bi ga že spomnil, 'spominjal' bi ga vsak dan 28 let!