Avto
57 ogledov

Hyundai omogoča dvigovanje več sto kilogramov težkih predmetov

Hyundaijevo robotsko okostje Hyundai
Veliko podjetij na svetu se ukvarja z razvojem "exoskeletov", oziroma mehaničnih robotskih sistemov, ki so lahko običajnemu človeku v pomoč pri reševanju velikega števila življenjskih situacij. Hyundai je razvil svoje mehanično okostje, s pomočjo katerega lahko človek premika in dviguje več sto kilogramov težke predmete.

Večina tovrstnih sistemov je usmerjenih prav v prenašanje velikih in težkih predmetov. Pri Hyundaiju so izdelali sistem, ki človeka spremeni v "robota", ki lahko dvigne tudi več sto kilogramov težek predmet, mehanična naprava pa je lahko v pomoč ljudjem, ki imajo težave s hojo, recimo paraplegikom in starostnikom.

Sistemi vse lažji

Hyundai je lani predstavil H-LEX - "nosilnega asistenta pri hoji." Gre za zelo enostaven koncept - sistem oblečemo kot obleko, robotsko okostje pa nosi človeka. Sistemi napredujejo v smeri, da so vse lažji. Pri Hyundaiju, ki so naredili revolucijo na tem področju, pa pravijo, da je prihodnost bližje, kot si predstavljamo.

Prvi zametki podobnih ovrstnih sistemov so se pojavili že konec 19. stoletja, ko je Nicholas Yagn iz St.Petersburga skonstruiral sistem, ki uporabniku pomaga pri teku in smučanju. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so začeli tovrstne naprave uporabljati v medicini. Kljub temu jih danes primarno uporabljajo v vojski. Vojakom naprave omogočajo nošenje do 80 kilogramov prtljage in to med tekom in prevladovanjem preprek.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.