Avto
32 ogledov

Ubili so robota štoparja

Hitchbot
1/5
EPA
Nenavaden preizkus, ko so ustvarjalci prek ZDA poslali štopat robota, se je končal tragično, saj ga je nekdo uničil. In to v "mestu bratske ljubezni" Filadelfiji.

Lansko poletje so razvijalci iz Kanade opravili zanimiv preizkus interakcije med robotom in človekom. Na skoraj 6.000 kilometrov dolgo pot prek Kanade so poslali robota z imenom Hitchbot, pri čemer ime napeljuje, da je njegov osnovni cilj z dvignjenim palcem ustavljati avtomobile in jih poprositi za prevoz proti Zahodu. Ogledoval si je že tudi znamenitosti Nemčije.

Isti scenarij so z izboljšanim robotom želeli ponoviti tudi letos, le da so ga tokrat poslali na jug v ZDA. Robot je bil opremljen s sprejemnikom GPS in 3G signala, ter tehnologijo prepoznavanja govora. Svoje popotovanje je beležil na socialnih omrežjih, samo na Twitterju je imel prek 47.000 sledilcev. Njegova naloga je bila priti do San Francisca, vendar s postanki pri glavnih znamenitostih v velikih mestih na poti. Tisti, ki mu je ustavil, ga je namestil v avto in odpeljal proti željeni destinaciji, kjer ga je spet prepustil lastni iznajdljivosti. Sam se ni bil sposoben premikati, le palec je dvigal in govoril.

Vsega konec tam, kjer so se rodile ZDA

Pred dvema tednoma se je vse začelo dobro, robot je v tem času preštopal že 500 kilometrov in obiskal Boston in New York ter se odpravil v zgodovinsko središče ZDA Filadelfijo. Tam pa je očitno v soboto zvečer naletel na nasilneža oziroma "robofoba", ki ga je popolnoma razdejal. 

Po poročanju Motor Talk mu je neznanec odtrgal rok, glavo s pripadajočo elektroniko ukradel, ostali del "trupla" pa pustil ležati na pločniku. Naprava je uničena do te mere, da jo ni več mogoče obnoviti. Njegove poslednje besede oziroma zapis na medmrežju je bil: "O šment. Moje telo je bilo poškodovano, toda živim še naprej doma z mojimi prijatelji. Očitno se včasih dobrim robotom zgodijo slabe stvari." Njegovi ustvarjalci so seveda zelo razočarani, a hkrati ponosni na vse, kar mu je uspelo doseči v minulih letih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.