Slovenija
15 ogledov

Rode: "Gre za poskus utišanja Cerkve v javnosti"

Franc Rode Reuters
Ob velikem šmarnu so mnogi verniki obiskali romarska središča, največ se jih je tradicionalno zbralo na Brezjah.

Novi predsednik škofovske konference Andrej Glavan je maševal na Zaplazu, kjer je dejal, da satan izrablja napake odgovornih ene od škofij za napad na celotno slovensko Cerkev.  V nagovoru vernikom v dolenjskem romarskem središču spregovoril o koreninah današnjega praznika Marijinega vnebovzetja in poudaril, da je Marija živela iz vere, ki je šla skozi velike preizkušnje. Kot pravi, je njihova vera tudi danes lahko v nevarnosti, zamaje se lahko tudi zaradi najnovejših dogodkov, ne le zaradi dogajanja v mariborski nadškofiji.

Po škofovih besedah se slabosti ene izmed šestih škofij izrabljajo za napad na celotno slovensko Cerkev. Med krivci za to je navedel satana in medije. "Rdeči zmaj vztrajno napada," je položaj primerjal s svetopisemsko legendo, v kateri se žena z detetom bori z zmajem. Glavan poudarja, da napake ene ne morejo biti grehi vseh škofij. Kot je omenil, sta ljubljanski in mariborski nadškof, Anton Stres in Marjan Turnšek, z odstopom sprejela objektivno odgovornost za finančni polom. "Škofje in duhovniki smo vzeti izmed ljudi. Nismo brez napak, a vendar skušamo nesebično služiti Cerkvi in vam, dragi verniki," je še dejal.

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki začasno vodi mariborsko nadškofijo, se v svojem nagovoru zbranih v Petrovčah ni izognil nedavnim spremembam v Cerkvenem vrhu. Vernike je prosil, da njega in njegove sodelavce podpirajo z molitvijo, da bodo "rešili, kar se rešiti da".

"Vabam in zankam finančnih trendov in potem, ki so daleč od evangelija in modrega gospodarjenja s cerkvenim premoženjem, se nismo dovolj zoperstavili," je dejal Lipovšek in ob tem omenil tudi druge preizkušnje, kot so bolezen, neuspehi, naravne nesreče, neurja s točo, suša in požari. Rešitev za vse to je po njegovih besedah v današnjem prazniku, ki je znamenje, da na tem svetu ne obstajajo samo problemi in tegobe, temveč tudi luč - Jezus Kristus.

Rode o poskusu utišanja cerkve

Kardinal Franc Rode pa je na dopoldanski slovesnosti v Fari pri Kočevju dejal, da je Marijino vnebovzetje "nepremagljivo upanje, ki nam daje moči tudi v nevarnostih in stiskah sedanjega časa". "Kljub vsemu hudemu, napadom od zunaj in grehom in slabostim od znotraj, vemo, da je Kristus vogelni kamen Cerkve, ki skupnosti vernih daje trdnost in življenjsko silo," je poudaril.

V nagovoru med mašo na Zaplazu na predvečer praznika pa je Rode spregovoril tudi o širjenju nestrpnosti in sovraštva do vernih pri nas. To se po njegovih besedah kaže tudi z nenehnimi zahtevami po ločitvi države od Cerkve, pri čemer gre za "poskus utišanja Cerkve v javnosti". "Nič nimamo proti ločitvi v smislu avtonomnosti države in Cerkve vsake na svojem področju, ne moremo pa sprejeti interpretacije ločitve kot izločenosti vere iz javnega življenja," je dejal.

Ob tem je poudaril, da je krščanstvo povsod priznano kot temelj narodne kulture in evropske civilizacije, od Rusije do Slovaške in Hrvaške, le pri nas ne. Pred leti po njegovih besedah tega sovraštva ni bilo. "Danes pa se zdi, da je, namesto nujnega reševanja perečih gospodarskih težav v ospredju dnevne politike želja po utišanju in izločitvi katoličanov iz javnosti," je dejal in ob tem omenil napovedano spremembo zakona o verski svobodi in predloge k obdavčitvi prostorov za verske obrede. Rode meni, da so si za takšen položaj pogosto krivi tudi sami. Pri tem je omenil finančni zlom mariborske nadškofije in odstop nadškofov. Na to je treba po njegovih besedah gledati v luči vere, saj je Cerkev Božja ustanova, ki je ne morejo uničiti ne napadi od zunaj ne slabosti od znotraj.

Komentarjev 15
  • tralala 09:45 06.september 2013.

    hahaha, žurnalček : )

  • dragec 12:59 16.avgust 2013.

    Bog, ko ga gledam, vidim, kako je sin podoben očetu, on ga ne prizna??? naj mu bog pomaga

  • privat 11:18 16.avgust 2013.

    naj raje poplačajo dolgove bankam...