Šport
60 ogledov

Rodriguezu prva gorska etapa, Špilak 9.

Joaquim Rodriguez EPA
Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Baskiji. Odlično je kolesaril tudi Simon Špilak, ki je ciljno črto prečkal kot deveti.

Tretja etapa Dirke po Baskiji je bila prva gorska etapa na tokratni preizkušnji. Kolesarji so prevozili 170,7 kilometrov od Vitorie-Gasteiza do Zumarrage. Slednja se na kolesarke zemljevide vrača po štirih letih. Leta 2011 je tu slavil španski matador, Joaquim Rodriguez, ki je tudi danes veljal za enega izmed glavnih favoritov.

Start tretje etape se je začel na nadmorski višini 540 metrov, že po šestnajstih kilometrih pa so kolesarji prečkali Alto de Azazeto z nadmorsko višino 887 metrov. Sledila sta dva klanca prve kategorije. Nato se je razgibanost terena nekoliko umirila, saj je sledil položen del dirke, s 
samo enim nekategoriziranim vzponom. Po 107 kilometrih je kolesarje nato pričakal še vzpon na Alto de Urkillaga. Sledil je še en nekategoriziran klanec, nato pa se je začel najzanimivejši del etape. V zadnjih 40 kilometrih so namreč kolesarji prevozili kar štiri kategorizirane vzpone ter enega nekategoriziranega. 

Kmalu po začetku dirke so sicer glavnini pobegnili Lieuwe Westra, Sander Armee, Omar Fraille ter Hugh Carty. Fraille je predvsem ciljal na majico za Kralja gor, tako da je prvi prečkal prve tri vzpone ter si tako privozil lepo število točk. Po 60 kilometrih so ubežniki dosegli svojo najvišjo prednost šestih minut, nato pa se je glavnina začela približevati. Tudi naslednja dva klanca je prvi prevozil Fraille, s čimer si je tudi privozil želeno majico. Nato pa je močno pospešil Westra, ki je preostale ubežnike z lahkoto pustil za sabo.

Toda glavnina z vsemi glavnimi favoriti se mu je vseeno približevala, tako da je imel pred zadnjim klancem zgolj še 44 sekund prednosti. Ujeli so ga na najstrmejšem delu vzpona. Na tem delu je nato sledil napad Sergia Henaoa (Team Sky), kateremu sta uspela slediti le Joaquim Rodriguez (Katjuša) ter Nairo Quintana (Movistar). O etapni zmagi je odločal sprint omenjene trojice. Najuspešnejši je bil Rodriguez, drugo mesto je osvojil Henao, na tretjem pa je končal Quintana. Vsi so ciljno črto prečkali z istim časom. Najbližji zasledovalci so si privozili zaostanek sedmih sekund.

Zlato majico vodilnega je prevzel Henao, kateremu sledita Rodriguez ter Quintana, edina še brez časovnega zaostanka. Od Slovencev se je zelo izkazal Simon Špilak (Katjuša), ki je ciljno črto prečkal kot 9., za moštvenim kolegom je zaostal 10 sekund. Tolikšen zaostanek ima tudi v skupnem seštevku, kjer zaseda 17. mesto, toda z enakim zaostankom kot trenutno osmi Daniel Moreno.

Zelo hrabro se je s progo boril tudi Jan Polanc, z zaostankom 58 sekund je zasedel 32. mesto, medtem ko je Matej Mohorič spet precej zaostal. V skupnem seštevku je Polanc 37., zaostaja pa dve minuti in 32 sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.