Šport
48 ogledov

Roglič: To je moja največja zmaga

primož roglič EPA
Primož Roglič je s skupno zmago na dirki po Algarveju dosegel enega največjih uspehov v njegovi sicer kratki karieri kolesarskega profesionalca.

V dobrem letu, odkar kolesari za LottoNL-Jumbo v svetovni seriji, je denimo dosegel etapno zmago na dirki po Italiji, uspeh na petdnevni dirki na jugu Portugalske pa mu pomeni največ. "Po kategoriji je to največja zmaga. Hočem biti kolesar za skupno razvrstitev," poudarja Roglič.

Dirka po Algarveju sodi med dirke evropske serije in nosi oznako ekstra kategorija, kar je druga najvišja kategorizirana dirka - višje so le dirke svetovne serije - pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze Uci.

Nekdanji smučarski skakalec, med leti 2013 in 2015 član Adrie Mobila, je po lanskem prestopu v svetovno serijo k LottoNL-Jumbu resneje opozoril nase pred letom dni prav na dirki po portugalski pokrajini Algarve. Takrat je bil tretji in šesti v etapi ter skupno na koncu peti, povsem enakovredno pa se je boril s številnimi zvezdniki svetovnega kolesarstva.

Čeprav je imel na omenjeni dirki ob sebi predvsem sprintersko ekipo LottaNL-Jumba, je Roglič v zadnjih dveh etapah brez težav ubranil razliko pred tekmeci. Kot zadnji ga je danes skušal ogroziti nekdanji svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski, skupaj s svojo ekipo Sky je zadnjih 25 kilometrov narekoval ritem, skušal z napadom tik pod vrhom in ciljem na Malhauu, toda Roglič je bil vseskozi tik za njim, vmes pa celo skočil predenj in v velikem slogu prečkal ciljno črto za enega največjih uspehov v karieri.

"Seveda, na zadnjem klancu sem dobil potrdilo, da me ne more nihče več sleči iz rumene majice. Vsaka zmaga je super," je bil končnega uspeha vesel 27-letnik. "Lani mi je bila dirka zelo všeč, nanjo sem prišel letos zelo dobro pripravljen, prišel sem samozavesten. Startal sem samozavestno in skušal narediti čim več. V zadnji etapi je bilo najtežje, ko je bilo treba majico pripeljati do cilja," je dodal državni prvak v vožnji na čas, ki je lani na dirki po Italiji opozoril nase s prvim in drugim mestom v kronometru.

Prav po vožnji na čas v tretji etapi je oblekel rumeno majico vodilnega na dirki po Algarveju, v naslednjih dveh dneh pa jo ubranil, pa čeprav je imel ob sebi sprinterski vlak, kar pomeni, da je bil v vožnji navkreber prepuščen sam sebi. "Ironično je, da sem bil edini z vlakom za sprint, samo jaz sem bil kolesar za generalno razvrstitev v naši ekipi. Očitno nam je uspelo kontrolirati potek dirke. Super je premagati bivšega svetovnega prvaka," meni Roglič.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.