Slovenija
96 ogledov

Rojevanje na domu: Ministrstvo meni, da so babice butaste

Rojstvo Žurnal24 main
Ženska lahko rodi doma samo z babico, a ta ne sme izdati potrdila, da je zares rodila.

V Sloveniji ni zakonskih ovir, da ženska rodi doma le ob prisotnosti babice in v zbornici zdravstvene in babiške nege pričajujejo, da se bo število porodov na domu v prihodnje povečevalo.

Zaplete pa se, ker lahko starši po zakonu o matičnem registru otrokovo rojstvo na upravni enoti prijavijo le s potrdilom zdravnika. Le zdravnik lahko potrdi, da je ženska rodila, tudi če ga ni bilo zraven, potrdilo babice, ki je bila prisotna, pa ni veljavno. V praksi se zaplet reši tako, da potrdilo izda osebni zdravnik ali izbrani ginekolog, ki pa ju ni bilo pri porodu, poleg tega pa je treba zaradi tega takoj po rojstvu v zdravstveni dom. 

Babice niso sposobne preveriti identitete?

Zbornica zdravstvene in babiške nege je zato predlagala spremembo zakona, a na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da zakona ne bodo spreminjali, saj se zastavlja vprašanje, "ali lahko babice, ki so sicer usposobljene za samostojno vodenje porodov, zavežemo tudi k preverjanju identitete otrokovove matere ter potrjevanju tega dejstva“

"Kot je razbrati iz njihovega mnenja so diplomirane babice dovolj strokovno usposobljene, da samostojno vodijo porod, dvom pa se pojavi, ali so dovolj strokovno usposobljene, da ob izdaji potrdila o rojstvu otroka na domu preverijo tudi identiteto matere. Dovolite, da se vzdržimo komentarja,“ so zapisali v zbornici, ki združuje babice. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 18:56 26.julij 2015.

    TV temle Žurnalu , pa stvarno nekdo ni pr seb ! Oni o kozah od bab, mene pa zanima najbolj odmeven dogodek dneva in sicer Medvedjev ? A je pršu al ni . Po ŽurnalU zgleda da ni !! PUK ...prikaži večK vi in vaše novinarstvo !

  • crvit 10:32 26.julij 2015.

    Mislim no da tile kekci na ministrstvu nimajo pojam kaj bebletajo sedaj ne vem ali imajo res vsi kupljene diplome ali kaj ali pa so jih ob rojstvu z kladivom po buči,pa ja ne moreš take govorit če si tako ...prikaži več hudo šolan.Se vidi da imamo na ministrstvu za zdravje in v vladi same bolnike zrele za psihiatrijo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:10 25.julij 2015.

    Pa sej ne rabš bit strokovnjak da veš da ko si zravn poroda če otrok pride vn da je to otrok matere ki ga je rodila pred tvojimi očmi. Jz bi tko naredu pač...če je babica zravn lahko pove da ...prikaži več je to njen otrok, če pa ni bila zravn pol pa naj zdravnik/ginekolog to potrdi.