Šport
103 ogledov

''Bil sem blizu smrti, lahko bi utonil''

Rok Flander je poskrbel še za en spektel na mariborskem Pohorju. AFP
Nekdanji svetovni deskarski prvak Rok Flander je moral tako kot njegov reprezentančni kolega Žan Košir zaradi poškodbe izpustiti letošnjo sezono. Kljub letom, junija bo dopolnil 37 let, pa deske še ne misli postaviti v kot.

Motivacije mu ne manjka, dodatno energijo mu daje dejstvo, da je novembra postal očka, s svojo partnerico iz Mauritiusa, kjer tudi občasno živi, je dobil hčerko. Poškodba - junija si je pri deskanju na vodi počil pet vretenc, ga v normalnem življenju ne ovira, z njo ima nekaj težav le pri telesnih aktivnosti, manjka mu predvsem gibljivosti. A to mu ne preprečuje treninge, tako da je z desko že bil tudi na snegu, nazadnje na Krvavcu.

"Razmišljal sem celo o nastopu na tekmah evropskega pokala na Rogli. A ne vem, če bi to imelo kak smisel, saj sem popolnoma nepripravljen. Dejstvo je, da se bolj kot resnim treningom zdaj posvečam testiranju opreme," je dejal Flander, dobitnik zlate in bronaste kolajne s svetovnega prvenstva leta 2007 v Arosi in štirikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala. Od njegovih zadnjih blestečih je sicer minilo kar precej časa, toda deskar iz Dragočajne je še vedno prepričan, da v športu še ni rekel zadnje besede.

"Če bom zdrav, se bom na naslednjo sezono, ki bo zagotovo moja poslovilna, dobro pripravil. Verjamem, da še lahko kaj dosežem, zagotovo bom bolj osredotočen na deskanje, kot sem bil v zadnjih sezonah, ko sem tekmoval. Načrtov, kako bodo priprave potekale, zaenkrat še nimam, zagotovo bom delal v krogu reprezentance, v tem trenutku mi kaj drugega niti ne preostane," meni nekdanji svetovni prvak.

Letošnjo sezono je izpustil zaradi poškodbe, poškodoval se pri deskanju na vodi. Kot sam pravi, bi se padec iz šestih metrov na jadro, lahko končal bolj tragično, kot se je. "Padel sem na jadro, a s take višine je to isto, kot bi padel na beton. Imel sem pet počenih vretenc, sreča je, da v hrbtenici ni prišlo do zamikov, da ni bilo poškodovano živčevje, ampak so bile polomljene le kosti. Bil sem zelo blizu smrti, predvsem, ker ni veliko manjkalo, da bi utonil. V bližini ni bilo nobenega reševalca, prepuščen sem bil samemu sebi. Nekaj časa nisem ničesar videl, pa tudi dihati nisem mogel. Na srečo sem se s skrajnimi mukami vendarle uspel prebiti do obale," je nesrečo in njene posledice opisal Flander, ki pravi, da mu je dogodek spremenil življenje.

"Zamislil sem se in spremenil moje razmišljanje. Zavedel sem se, da če nisi stoodstotno pri stvari, bolje, da se jih ne lotiš. Drugače je lahko to usodno, znajdeš se v veliki nevarnosti, ki je lahko nevarna tudi za življenje," meni slovenski deskar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.