Slovenija
57 ogledov

Roki naviti do skrajnosti

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Saša Despot
Davek na nepremičnine. Da bi lahko država letos pobrala davek na nepremičnine, se roki ne smejo več spremeniti.

Informativnih izračunov davka na nepremičnine Geodetska uprava RS (Gurs) ne bo znova pošiljala po pošti, ampak si jih bodo morali lastniki ogledati na spletu.

Pravi izračun 14. aprila

Izračune, ki bodo upoštevali izenačeno davčno stopnjo za vse stanovanjske nepremičnine in nižje vrednosti zemljišč za gradnjo stavb, bodo prvič objavili 14. aprila. Izračune s poznejšimi popravki bodo nato objavili še trikrat – 28. aprila, 19. maja in 26. maja. Direktor Gursa Anton Kupic je povedal, da lahko lastniki do njih dostopajo prek spleta s kodo, natisnejo pa jim jih lahko tudi na infotočkah na upravnih enotah. Obenem se je spet mogoče naročiti za obisk geodetskih uprav po vsej državi, to soboto pa bodo znova delale pisarne na dveh lokacijah v Ljubljani, Domžalah, Mariboru, Kopru in Kranju. "Lastnike pozivamo, naj spremembe sporočajo le enkrat. Dogaja se namreč, da spremembe dobimo po elektronski in še navadni pošti, lastnik pa se nato pri nas tudi oglasi. To povzroča dodatno delo in podaljšuje čakalne vrste," je opozoril Kupic. Lastniki lahko od tega tedna zahtevo za spremembo podatkov v fizični obliki oddajo tudi na upravnih enotah, pri izpolnjevanju vloge pa jim lahko pomagajo tamkajšnji uslužbenci.

Lastniki imajo sicer po novi časovnici čas za spreminjanje podatkov do 30. aprila. Podatki, ki jih bo Gurs imel na presečni datum 1. maja, pa bodo upoštevani v davčnih odločbah. Te bo Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) lastnikom poslala najpozneje do 15. avgusta letos.

"Če naj bo davek odmerjen še letos, plačilo pa omogočeno v štirih obrokih, so to skrajni roki," je povedala državna sekretarka ministrstva za finance Mateja Vraničar. Če bodo na ustavnem sodišču (US) v zakonu našli neustavnosti, bodo na vladi poskušali spremembe pripraviti še pred prvo odmero.

Na odločitev US po besedah Vraničarjeve čakajo tudi zaradi odločitve, kako in kdaj občinam nakazati 192 milijonov evrov, ki jim pripadajo od davka namesto ukinjenega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Ta denar po njenih besedah ni odvisen od dejanskih vplačil davka. Vsega pobranega davka bo zaradi vseh sprememb vsaj za od 35 do 38 milijonov manj od načrtovanega, v proračun pa naj bi se namesto 205 milijonov evrov steklo le med 160 in 170 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.