Šport
20 ogledov

Nadal na avtopilotu do zmage v Parizu

rafael nadal
1/39
EPA
Španec Rafael Nadal je v finalu OP Francije v treh nizih s 6:3, 6:2, 6:3 premagal rojaka Davida Ferrerja. ''Kralj peska'' je osvojil 12. grand slam v svoji karieri, osmega na Roland Garrosu, in postal prvi tenisač v zgodovini, ki je zbral osem lovorik na enem izmed štirih turnirjev za grand slam.

Španski matador Rafael Nadal je peščeno sezono zaokrožil na najboljši možen način, ko je v finalu OP Francije premagal rojaka Davida Ferrerja in osvojil 12. grand slam v svoji karieri. Nadal, ki se je februarja vrnil po sedemmesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena, je zaigral v devetih zaporednih finalih in osvojil sedem lovorik, med katere prištevamo tri turnirje serije masters in grand slam za OP Francije.

Ferrer, prvič finalist turnirja za grand slam, je ostal brez zmage na turnirju velike četverice, že v pondeljek pa bo ponovno uvrščen na četrto mesto lestvice ATP, medtem ko bo Nadal, ki zaradi lanskoletne zmage ne bo dobil dodatnih točk, nazadoval na peto.

Nadal hitro vzpostavil razmerje moči

Sivo nebo nad osrednjim stadionom Roland Garrosa ni obetalo nič dobrega, ko sta španska matadorja stopila na osrednje igrišče Philippe Chatrier. Hladno vreme in vetrovne razmere, ki niso najbolj pogodu Rafaelu Nadalu, so vlile upanje Davidu Ferrerju, ki je prvo igro dobil brez izgubljene točke. Nadal je sledil njegovemu zgledu, nato pa v tretji igri prvič odvzel servis starejšemu rojaku. A prednost ni trajala dolgo, saj je Ferrer nemudoma poravnal izid. Španca sta v prvih minutah prikazala nekaj čvrstih izmenjav z osnovne črte, ki so že nekaj let stalnica vseh njunih obračunov.

V sedmi igri si je Nadal priigral novi dve brejk priložnosti, ki jih je Ferrer z agresivno igro ubranil. Nevarnosti pa še ni bilo konec, saj je imel Rafa po napaki nasprotnika na voljo novo priložnost za odvzem servisa, ki jo je z izjemnim passing udarcem na backhand strani pretvoril v brejk.

Ferrer pa še zdaleč ni bil premagan. V naslednji igri bi se lahko še drugič vrnil po izgubljenem servisu, vendar je Nadal najprej s forehand winnerjem ubranil brejk priložnost, nato pa zanesljivo dobil še dve točki. Slaba servisna igra 31-letnega Španca, ki si je privoščil dvojno napako in slabo skrajšno žogico, je Nadalu omogočila, da je pobegnil s prvim nizom (6:3).

Brutalen tenis Nadala; Ferrer brez rešitve

Dve napaki ''kralja peska'' na začetku drugega niza sta Ferrerju omogočili prednost 0:30, vendar se je Nadal, ki je spotoma ubranil še brejk priložnost, izkopal iz brezna in povedel. Padec koncentracije sedemkratnega zmagovalca Roland Garrosa je bil v naslednjih dveh igrah že preteklost.

Brutalni udarci na backhand in forehand strani, po paraleli in diagonali, so bili nerešljiva uganka za Ferrerja, ki je neutrudljivo tekal sem in tja, toda zaman. Na tribunah je bilo vedno več odprtih dežnikov, saj je začelo nekoliko deževati, Ferrer pa je še naprej brez prave rešitve udrihal po žogici in se v četrti igri vendarle pojavil na rezultatski tabeli.

Naslednja igra je postregla z najlepšo točko do tega trenutka, ko je bil po brutalni izmenjavi ponovno Nadal tisti, ki je z z backhand winnerjem prišel do prednosti. Španec je skupno ubranil štiri brejk žoge in pobegnil na 4:1. Šesta igra je potekala po ustaljenem scenariju, nato pa je Ferrerju uspelo prekiniti trend in z brejkom znižati na 2:5. Katastrofalna predstava na servisu je Ferrerja predčasno stala drugega niza: Španec je svoj začetni udarec oddal brez dobljene točke (6:2).

Razblinjeni vsi dvomi o zmagovalcu

Nadal je na začetku tretjega niza pobegnil na 2:0, Ferrer pa je takoj pokazal, zakaj velja za enega najbolj borbenih tenisačev moderne dobe in v naslednjih dveh igrah prišel do izenačenja. Ferrer je z napadalno igre skušal spreobrniti potek obračuna in v sedmi igri povzročal preglavice četrtemu igralcu sveta. Nadal se je uspel ubraniti, nato pa še zadnjič na srečanju odvzel servis Ferrerju - slednji je prvo brejk priložnosti ubranil, na drugo pa storil dvojno napako - in brez težav poserviral za osmo zmago na Roland Garrosu!

OP Francije, finale:

Moški

Rafael Nadal (Špa/3) : David Ferrer (Špa/4) 6:3, 6:2, 6:3

(Rafael Nadal - David Ferrer) Bolt | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.