Slovenija
40 ogledov

Romi bodo dobili izobraževalni inkubator

Romi Grosuplje Anže Petkovšek
Grosupeljski Romi bodo v sredo dobili svoj izobraževalni inkubator. Odprtja se bo udeležil tudi minister Igor Lukšič.

Začaran krog družbenega izključevanja pripadnikov romske skupnosti je treba presekati, so odločeni na Inštitutu na narodnostna vprašanja. V ta namen bodo pojutrišnjem v Grosupljem otvorili projekt Romski izobraževalni inkubator. Gre za projekt, del še širšega projekta z imenom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti, ki ga sofinancirata ministrstvo za šolstvo in šport in Evropski socialni sklad.

Dopovedati, da je ključ izobraževanje

Akterji se zavzemajo za dvig socialnega in kulturnega kapitala te skupnosti. Projekt kot najbolj učinkovito pot iz tega kroga izpostavlja izobraževanje; Rome želijo seznaniti s pomenom izobrazbe kot ključnim dejavnikom za njihov nadaljnji razvoj. Projekt je široko zastavljen, nam je dejala koordinatorica Barbara Kejžar. V njegovem okviru bodo tako med drugim pomagali Romom pri izobraževanju ter tudi usposabljali učitelje, socialne in druge strokovne delavce za delo z romskimi otroki in mladostniki.

Grosupeljski Romi bodo lahko v novem izobraževalnem inkubatorju koristili učno pomoč, interesne dejavnosti, kulturne aktivnosti in še bi lahko naštevali. Dejavnost inkubatorjev, kot pravijo izvajalci projekta, pa temelji na štirih temeljih:

  • izobraževanje za demokratično državljanstvo,
  • spodbujanje romskih učencev za nadaljevanje šolanja v srednjih šolah,
  • spodbujanje romskih dijakov za šolanje na univerzitetni ravni in
  • spodbujanje dialoga z večinskim prebivalstvom, s posebnim poudarkom na ustvarjanju različnih vezi z večinskim prebivalstvom, ki živi v najbližji soseščini z romskim prebivalstvom.
Komentarjev 4
  • privat 17:16 23.januar 2012.

    vse je zaman...sory rom je rom!! no nekateri bojo iztopali in se civilizirali!

  • Gigii 15:00 23.januar 2012.

    če tukaj povem svoje mnenje o tem me bodo izbrisali.dejstvo pa je da s tem nebodo dosegli nič ! nevem zakaj bi se mi slovenci prilagodili njim tako kot namigujejo vsi. mislim noooroo koliko pravic imajo cigani!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:50 23.januar 2012.

    Tale inkubator bodo Strojani takoj na Dinos odvlekl in ga prodal!!