Slovenija
169 ogledov

Romske težave: Mestna občina Novo mesto ni pravi naslov

Številko 112 po nepotrebnem kličejo prebivalci romskih naselij Brezje in Dobrušk Žurnal24 main
Potem ko je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) zavrnilo projekt Mestne občine Novo mesto v romskem naselju Brezje Žabjak, novomeška občina poudarja, da niso več pravi naslov za zahteve glede reševanja romske problematike.

Mestna občina Novo mesto (MONM) je na javni razpis MGRT za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture prijavila projekt, s katerim bi omenjeno problematiko rešili v romskem naselju Brezje Žabjak. Projekt je bil zavrnjen. "S tem razumemo, da država zavrača sodelovanje z lokalno skupnostjo pri urejanju razmer največjega romskega nelegalnega naselja v Sloveniji in bo težave reševala sama," je pojasnil novomeški župan Gregor Macedoni.

"Stališča občine so jasna. Zemljišča naj se najprej ustrezno prostorsko uredijo in komunalno opremijo, šele potem smo jih pripravljeni sprejeti," je izpostavil Macedoni. Največje nelegalno romsko naselje se v večjem delu nahaja na zemljiščih, ki so v lasti Ministrstva za obrambo. Država je v zadnjih letih predlagala brezplačen prenos zemljišč na MONM, kar pa občina zavrača, saj bi v tem primeru celoten proces urejanja in komunalnega opremljanja padla nanjo. 

Napovedali upravni spor

Dejstvo, da je država finančna sredstva namenila drugim območjem, v MONM razumejo kot dejstvo, da je za drugje "za dva milijona evrov bolj prioritetnih projektov od urejanja največjega nelegalnega naselja, čeprav so na tem območju najbolj pereče bivanjske razmere v Sloveniji". Napovedali so, da bodo zoper odločitev ministrstva sprožili upravni spor.  

Romski svetnik Duško Smajek in Andrej Redek, predsednik Krajevne skupnosti Bučna vas, ki se nahaja v vplivnem območju naselja Brezje Žabjak, sta opozorila, da je ureditev tega naselja finančno in vsebinsko najzahtevnejši projekt uresničevanja pravic pripadnikov romske skupnosti, zato ga je mogoče izvajati le ob usklajenem delovanju države z lokalno skupnostjo. "Mestna občina Novo mesto zato zahteva, da država prevzame polno odgovornost za vse težave, ki se dogajajo na tem področju. Hkrati poziva vse organizacije, ki si prizadevajo za romske pravice (Varuhinja človekovih pravic, Urad za narodnosti, Amnesty International Slovenija ipd.), da od tega dne dalje vse svoje zahteve v zvezi z izboljšavami razmer v katerih bivajo novomeški romi, naslovijo neposredno na predsednika Vlade RS in Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Mestna občina Novo mesto ni več naslovnik za njihove zahteve," so odločeni na MONM.

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • BojanBojan 21:18 13.junij 2016.

    "Poštarji nočejo več v Žabjak"Naj pošljejo pošto preko Varuhinje človekovih pravic. Bo ona nesla. Ima za njih vedno izbrane prijazne besede....

  • Dolfi 18:28 13.junij 2016.

    O mašinca zarjovi.........