Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Romuni ustavljajo in ponujajo zlatnino

Zlat nakit Shutterstock
Tujci prodajajo izdelke sumljive kakovosti in pod pretvezami pobirajo prostovoljne prispevke.

Kranjski in gorenjski prometni policisti so včeraj po prijavi občana o vsiljivem ravnanju sumljivih oseb na Mlaki pri Kranju izsledili tri državljane Romunije, ki so na Polici z mahanjem ustavljali druge udeležence, na Stari cesti v Kranju pa so se odzvali na klic prijavitelja o sumljivem pobiranju prostovoljnih prispevkov in tudi v tem primeru izsledili državljanko Romunije, ki je pod pretvezo, da je gluha, pobirala prostovoljne prispevke. Še dva podobna dogodka, kjer naj bi tujci ustavljali vozila in ponujali zlatnino, sta bila prijavljena v Predosljah in Hotemažah, so sporočili s kranjske policijske uprave. 

"Opozarjamo, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo tiste osebe, ki imajo ustrezna dovoljenja, izročeni prispevki pa se morajo evidentirati v overjeni nabiralni z žigom organizacije, ki prispevke pobira, in podpisom zakonitega zastopnika društva," so opozorili.

Največkrat prodajajo "zlatnino" iz medenine

Zelo pazljiv pa je treba biti predvsem pri vsiljivih ravnanjih ljudi, pretežno gre za tujce, ki na naključnih mestih, običajno v bližini trgovskih središč, na avtocestnih in drugih počivališčih in izogibališčih, ustavljajo vozila in ljudi in jim ponujajo različne izdelke sumljive kvalitete in izvora. Največkrat gre za prodajo lažnega nakita iz medenine ter različne tehnične in strojne ponaredke, kar vsiljivi prodajalci lahko izkoristijo tudi za tatvine. Zato jim ne ustavljajte, o tem raje obvestite policijo, med pregovarjanjem z njimi bodite pozorni na okolico in svoje premoženje, še opozarjajo kranjski policisti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • nergač 11:52 05.februar 2016.

    So se preselili na Gorenjsko, potem, ko so Ljubljano že "obdelali". Vsak drugi dan sem ga srečeval "gluhca" in dvakrat zapečenega z listom pred seboj....