Šport > Nogomet
39 ogledov

Ronaldo, Lew in Nole v knjigi rekordov

cristiano ronaldo EPA
Guinnessova knjiga rekordov je počastila Novaka Đokovića, Cristiana Ronalda, Lewisa Hamilton, Franka Lamparda in Joséja Mourinha.

Teniški igralec Novak Đoković, nogometaša Cristiano Ronaldo in Frank Lampard, nogometni trener José Mourinhno, voznik v formuli 1 Lewis Hamilton imajo nekaj skupnega. Vsi so s svojimi športnimi dosežki uradno vključeni v najnovejšo izdajo Guinnessove knjige svetovnih rekordov, ki bo luč sveta ugledala 10. septembra.

novak đoković miami | Avtor: EPA EPA
Prvi teniški igralec sveta, ki trenutno uspešno nastopa na zadnjem turnirju za grand slam v sezoni v New Yorku, se je dvakrat vpisal v novo izdajo Guinnessove knjige rekordov. Srbski tenisač je dobil kar dva certifikata, s katerim izdajatelji tega almanaha uradno potrjujejo lastništvo svetovnega rekorda. Za oba je poskrbel na teniškem odprtem prvenstvu Avstralije.

Đoković in njegov tekmec s teniških igrišč Rafael Nadal sta leta 2012 na OP Avstralije v Melbournu odigrala najdaljši posamični finale na turnirjih za grand slam. Tenisača sta v maratonskem finalu na igrišču preživela vsega skupaj pet ur in 53 minut, dvoboj se je končal z izidom 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5 v korist Đokovića, ki je takrat osvojil svojo tretjo lovoriko na Australian opnu.

Na tem turnirju je kot prvi in doslej edini skupaj osvojil pet lovorik, s čimer je dosegel nov svetovni rekord. Prvi turnir za grand slam v sezoni je dobil v letih 2008, 2011, 2012, 2013 in 2015.

cristiano ronaldo | Avtor: EPA EPA
V svetovni knjigi rekordov je tudi portugalski nogometni superzvezdnik v dresu madridskega Reala Cristiano Ronaldo, ki drži rekord po številu trojnih zadetkov na eni tekmi, tako imenovani hat-trick, v elitnem španskem prvenstvu La ligi, skupno je doslej zbral 27 trojčkov.

V druščini svetovnih rekorderjev se je znašel tudi Ronaldov rojak in njegov nekdanji trener v Realu José Mourinho, ki si je Guinnessov certifikat zaslužil z dolžino niza neporaženosti na domačem stadionu. Ta rekord je dosegel z londonskim Chelseajem. Niz je bil prekinjen po 77 tekmah.

Mourinho si je Guinnessov certifikat zaslužil še s tremi rekordi, največ osvojenih točk s klubom v eni sezoni premier league (95), po dveh osvojenih naslovih zmagovalcev lige prvakov z dvema različnima kluboma ter kot najmlajši trener s stotimi tekmami v premier league. Ko je dosegel ta mejnik, je bil star 49 let in 12 dni.

frank lampard | Avtor: EPA EPA
Ronaldo ima še en rekord, je najbolj všečkan športnik na spletnih družbenih omrežjih, na Facebooku je zbral prek 100 milijonov všečkov, na Twitterju pa 27 milijonov.

Angleški nogometni zvezdnik Frank Lampard, ki si trenutno služi kruh z igranjem v severnoameriški profesionalni nogometni ligi MLS v majici New York City. Lampard je osvojil prav poseben rekord, mejnik si je prislužil po številu klubov, katerim je zabil gol v premier league. Lampard je v premier league zabil gole skupno 39 klubom, rekord je padel v sezoni 2014/2015, njegova zadnja, 39. žrtev, je bil nekdanji klub Chelsea, za katerega je igral 13 let, v minuli sezoni je sicer Lampard nosil dres Manchester Cityja.

Britanski avtomobilistični as Lewis Hamilton pa si je omembo v Guinnessovi knjigi rekordov prislužil s tem, da je od svojega debija v formuli 1 v letu 2007 zbral največ zaporednih sezon z zmagami na dirkah svetovnega prvenstva za veliko nagrado F1. Njegov niz tako traja že deveto sezono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.