Slovenija
25 ogledov

Obtožena ropa SKB sodnici poslala sporočilo

zaslisanje skb
1/3
Benjamin Kovač
Domnevnih roparjev sefov SKB na sodišče ni bilo. Zahtevata drugo sodnico. 



Sojenje za rop stoletja se začenja brez Saše Noseta in Dejana Vidmarja, ki bi jima morali začeti soditi za rop sefov SKB banke leta 2005. Oba sta namreč sodnici iz pripora, kjer bivata že od aretacije, sporočila, da ju ne bo na sodišče. Hkrati sodišču sporočata, da krivde za rop ne priznavata in da se o tem niti ne nameravata izjasnjevati na sodišču. Kljub temu pa ne nasprotujeta, da sodišče predobravnavni narok opravi brez njiju in jima nato sporoči, kdaj jima namerava začeti soditi.

Pogajanj ne bo

Sodišče jima je sicer nameravalo ponuditi možnost, da se s tožilstvom pogodita za nižjo kazen in v zameno za to priznata krivdo, preden bi jima začeli soditi. A na to nihče od njiju očitno ne pristaja. Namesto tega prek svojih zagovornikov od sodišča zahtevata, da izloči domnevno najbolj obremenilne dokaze proti njima, ker naj bi jih policija in tožilstvo pridobila nezakonito. Hkrati pa želita domnevna roparja izločiti sodnico, ki primer obravnava, in od sodišča zahtevata, da jima sodi drug sodnik.

"Očitki iz obtožnice zoper mojo stranko ne temeljijo na nikakršnih dokazih, temveč zgolj na nekih posrednih indicih. Zato bi morali biti izločeni iz spisa, sodnica pa se je z njimi pred tem že obsežno seznanila," zahtevo za izločitev sodnice sodišču utemeljuje Nosetov zagovornik Gorazd Fišer.

Ni pogojev za obravnavo

Tožilka za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar pa se ne strinja s tem, da bi se predobravnavni narok opravil brez domnevnih roparjev. "Zato danes ni pogojev. Smisel tega naroka je, da ima nekdo možnost, da se izjasni o krivdi in da poda svoje dokaze. Če ga ni na sodišče, to možnost izgubi," je odločna tožilka. Z njo se sodnica ne strinja. "Zakon je glede tega precej nedorečen. Ni jima mogoče odreči pravice, da nista navzoča na naroku. Njuna navzočnost ni nujna, oba sta sodišču sporočila, da krivde ne priznavata," odgovarja sodnica.

Zagovornik Dejana Vidmarja pa sodišču predlaga, naj ta predobravnavni narok preloži in ga opravi šele, ko bo sodišče odločilo, ali bo dokaze izločilo ali ne. Sodišče je zato odločilo, da ta narok znova poskusi opraviti 22. februarja. Tožilka od sodišča zahteva zagotovitev prisotnosti obeh domnevnih roparjev: "Njuna navzočnost je nujna in sodišče naj jo zagotovi," vztraja.

Obtoženca pa želi na sodišču tudi pooblaščenec oškodovane SKB banke Stojan Zdolšak. "Jasno je, da se o krivdi ne moreta izjasniti pisno, ampak samo na naroku pred sodiščem. Oba sedita v priporu in sodišče ju lahko kadarkoli privede sem," pravi Zdolšek, s čimer je razburil sodnico. "Takoj sedite in ne prekinjajte me več, pooblaščenec! To je šlo prek vseh meja. Hočete reči, da je tu uporaba sile primernejša?" je izjavila sodnica. "Moja stranka ne želi biti cirkusant, ki bo moral biti tukaj, kadar mu ni treba," pa je pripomnil Nosetov zagovornik Fišer.

 

Komentarjev 4
  • mkmorfius 12:41 11.januar 2013.

    Če imamo pa tako izšolane policiste da sploh ne vejo kako PRAVILNO izpeljati postopek... A jih za to plačujemo? ko pa je treba napisat položnico za radar ali za ne-kompletno avto opremo (prva pomoč, rezervne žarnice,....) ZNA PA GOVNO OD ...prikaži več POLICAJA TAKOJ PISAT POLOŽNICO... Mene bi blo sram, da bi bil današnjih časih policaj.... INKASANTI ZARUKANI... Zdj bojo pa spet stavkal... Kdo bo pa JJ in podobne varoval pred stavkajočimi policisti? Policija sama? V sloveniji je policija za malega človeka, za te naše političare je pa samo metek...

  • triestino 11:03 11.januar 2013.

    Aha, aha, lopovi preko svojih odvetnikov razpolagajo z miljoni, sodnica je o tem obvescena, zavohala je priloznost za bogato nagrado ..... njen bivsi kompanjon Fiser bo poskrbel za transaskcije, cez leto ali dva bosta lopova na prostosti zaradi pomanjkanja dokazov. ...prikaži večov. In sonce bo sijalo in pticki zvrgoleli.....

  • vlado.zaplana 10:33 11.januar 2013.

    Sančo, hitro pridi in čuvaj Rosinanta. Ne puščaj ga iz hleva za nobeno ceno ker mi je prišepnil, da se bo šel izpraznit na Tavčarjevo.