Šport
46 ogledov

Rosberg še četrtič, Kvjat zakuhal incident

VN Rusije Nico Rosberg
1/11
EPA
Na tretji dirki letošnjega svetovnega prvenstva v Sočiju je slavil Nico Rosberg pred moštvenim kolegom iz Mercedesa Lewisom Hamiltonom in Ferrarijevim voznikom Kimijem Räikkönenom.

Nemec Nico Rosberg je dobil še četrto dirko v letošnji sezoni, skupno pa je zmagal že sedmič zapored (dobil je zadnje tri dirke v lanski sezoni).

S tem je Rosberg še povečal svoj naskok v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, kjer je njegov prvi zasledovalec danes drugouvrščeni moštveni kolega in aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton.

Rus jo je spet zagodel Vettlu

Rosberg je bil najhitrejši že v kvalifikacijah, Hamilton pa je zaradi težav z motorjem zasedel šele deseto štartno mesto. Drugi čas kvalifikacij je postavil Sebastian Vettel (Ferrari), toda zaradi menjave menjalnika se je v dirko podal s sedme pozicije. Ob Rosbergu je mesto v prvi vrsti tako zasedel Valtteri Bottas (Williams), drugo vrsto sta dopolnila Kimi Räikkönen (Ferrari) in Felipe Massa (Williams).

Start dirke je sicer minil brez večjih težav, toda že v enem od uvodnih zavojev je prišlo do množičnega trka, v katerem je najkrajšo potegnil Vettel in končal nastop.

Počasni posnetek je pokazal, da je incident zakuhal Danil Kvjat (Red Bull), ki je Vettla potisnil ob Daniela Ricciarda (Red Bull), slednji je moral v bokse. Zaradi škode na dirkalniku sta dirko končala Nico Hulkenberg (Force India) in Rio Haryanto (Manor).

"Kaj za vraga se tukaj dogaja? Pa kaj počne," se je po radijski zvezi z moštvom, pogovor je začinil še z nekaj sočnimi izrazi, razburjal Vettel.

"Televizijski posnetki so povsem jasni. Ni najbolje, če si na počitnicah že po prvem krogu," je pozneje dejal Vettel. Še posebej trpka je bilo zanj ugotovitev, da ga je spet 'napadel' isti tekmec - tako kot na prejšnji dirki na Kitajskem, ko sta imela dirkača po koncu dirke, takrat sta oba prišla na stopničk, dokaj oster pogovor.

"Kaj naj naredim? Nisem jaz tisti, ki se zaletava v druge. Nič ne pomaga, če dobro voziš, če tisti za tabo ne zavira," je še dejal Vettel, preden se je namenil k svoji nekdanji ekipi Red Bull na pogovor z vodjo moštva, ruski dirkač, dirko je končal na 15. mestu, pa se mu je pozneje tudi opravičil.

Lewis izkoristil zmedo, Nico suveren

Kvjat je naknadno dobil desetsekundno kazen v boksih, na stezo pa je prišel varnostni avto. Vse skupaj pa je odlično izkoristil Hamilton in se prebil do petega mesta, nato pa po napakah Räikkönena še do tretjega. 

Po prvem postanku v boksih je Hamilton na drugem mestu prehitel Bottasa, pred katerega je prišel tudi Räikkönen. Hamilton je nato skušal pritisniti na Rosberga in je 20 krogov pred koncem zaostajal le sedem sekund, toda Nemec je odgovoril z nekaj najhitrejšimi krogi in obdržal prednost.

Räikkönen je obdržal tretje mesto, Bottas četrtega. Peti je bil Massa, šesti Fernando Alonso (McLaren), sedmi Kevin Magnussen (Renault), osmi Romain Grosjean (Haas), deveti Sergio Pérez (Force India), deseti pa Jenson Button (McLaren).

VN Rusije (53 krogov):

1. Nico Rosberg (Mercedes/NEM) 1:32:41,997
2. Lewis Hamilton (Mercedes/VB) +25,022
3. Kimi Räikkönen (Ferrari/FIN) +31,988
4. Valtteri Bottas (Williams/FIN) +50,217
5. Felipe Massa (Williams/BRA) +1:14,427
6. Fernando Alonso (McLaren/ŠPA) 1 krog
7. Kevin Magnussen (Renault/DAN) 1 krog
8. Romain Grosjean (Haas/FRA) 1 krog
9. Sergio Pérez (Force India/MEH) 1 krog
10. Jenson Button (McLaren/VB) 1 krog
...

Skupni seštevek SP:

1. Nico Rosberg (Mercedes/NEM) 100 točk
2. Lewis Hamilton (Mercedes/VB) 57
3. Kimi Räikkönen (Ferrari/FIN) 43
4. Daniel Ricciardo (Red Bull/AVS) 36
5. Sebastian Vettel (Ferrari/NEM) 33
...

Konstruktorji:

1. Mercedes 157 točk
2. Ferrari 76
3. Red Bull 57
4. Williams 51
5. Hass 22
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.