Magazin > Film & Glasba & TV
46 ogledov

RTVS: Če gre za kršitev, bomo vključili pravno službo

slovenska popevka Eva Černe Anže Petkovšek
Na Slovenski popevki zmagal goljuf, pravi pisec anonimke. Rok Golob odgovarja: Ne dovolijo ti uživati v zmagi.

"Avtorji posamezne pesmi ob prijavi na popevko podpišejo izjavo, da pesem do slovenske popevke še ni bila nikjer in nikoli javno objavljena ter predvajana. To pomeni, da morajo vsi avtorji in izvajalci poskrbeti, da se noben del pesmi ne sme predstaviti NIKJER. Zmagovalna pesem letošnje popevke oziroma natančneje avtor pesmi Rok Golob se teh pravil ni držal, RTV pa mu je to pretkano goljufijo očitno spregledala. Zmagovalna pesem Vrti se v ritmu je bila namreč že objavljena na YouTubu in predvajana v sklopu flash moba za Windows 8, le da je bila v angleškem jeziku. Rok Golob je kršil podpisano izjavo in bil nepošten do preostalih avtorjev na slovenski popevki," trdi pisec anonimke, ki smo jo dobili v redakcijo.

"Ne gre za isto skladbo"


Trditve smo preverili pri Roku Golobu, ki je za pesem Vrti se v ritmu, ki je na Slovenski popevki prejela nagrado občinstva, napisal glasbo in aranžma. "Ne gre za isto skladbo. Zaporedje akordov ni avtorsko zaščiteno. Skladba ni sestavljena iz enega delčka. Skladba ima intro, kitico, refren in tako dalje … Skladbi imata drugačno zgradbo in aranžma, tudi popolnoma drugačno besedilo. Lahko pa, da sta si podobni. Kot avtor imam pravico, da ustvarim nekaj podobnega,“ je za Žurnal24 povedal Golob in dodal: “Končno ti nekaj uspe, pa v tem ne moreš  uživati, ker se spet nekdo najde … Nikoli ni nič v redu.“

"Mi tega ne preverjamo"

Po odgovore smo se obrnili tudi na RTVS. Kot so nam povedali, avtor podpiše izjavo, zato ne preverjajo, ali je bila skladba pred nastopom na Slovenski popevki že kje objavljena. "Mi tega ne preverjamo, imamo pa pisno izjavo, da pesem ni bila javno predvajana. Če se bo izkazalo, da gre za kršitev pravil, bomo zadevo predali naši pravni službi, ki se bo odločila o nadaljnjih ukrepih,“ so še dodali.

Komentarjev 4
  • KOJAK 22:16 16.oktober 2013.

    DOBRO JUTRO... Saška in Werner imata vse uspešnice plagiat.

  • Trovlak 21:51 16.oktober 2013.

    Tudi to je priredba. Original je napisal Chris Andrews in skladba se imenuje Pretty Belinda.

  • sivka 20:59 16.oktober 2013.

    mama mia, ki jo poje Saška L. in Bella belinda Giania Morandija. Za primerjavo.