Slovenija
87 ogledov

RTV: Vodenje primerno povabilu na večerjo

Katarina Kresal Nik Rovan
Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na očitke Združenja novinarjev in publicistov glede vodenja oddaje Ugani, kdo pride na večerjo, v kateri je gostovala Katarina Kresal. Odgovorni urednik razvedrilnega programa pravi, da bodo še naprej vabili goste, ki so zanimivi za širšo javnost.

"Ocenil sem, da je njeno gostovanje v takem tipu oddaje smiselno iz več razlogov," je o gostovanju Katarine Kresal v oddaji v odgovoru na Žurnalovo vprašanje zapisal odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Vanja Vardjan. Po njegovem prepričanju je nekdanja notranja ministrica tudi po "zaključku" politične kariere ostala zanimiva za različne vrste medijev, "poleg tistih, ki se pretežno ukvarjajo s političnimi temami, morda še bolj za tiste, ki obravnavajo lahkotnejše teme". Zato po njegovem gostovanje v razvedrilni oddaji ne more biti sporno.

Kot v svojem odzivu še poudarja Vardjan, je bilo vodenje oddaje in način pogovora voditeljice Anje Tomažin enako kot v prejšnjih oddajah, "torej primerno ambientu in priložnosti, povabilu na večerjo in ne, na primer, zasliševanju pred poroto ali političnemu obračunavanju 'za šankom'". Poleg tega, kot zapiše, gostovanje politikov v razvedrilnih oddajah ni nič ekscesnega. "V nedeljsko popoldansko oddajo bomo še naprej vabili goste, ki so zanimivi za širšo javnost," med drugim še zapiše Vardjan.

 

Šurc šel s primerjavo s Hitlerjem predaleč

Glede oddaje Labirinti sveta, v kateri je avtor Matej Šurc sedanjega premierja Janeza Janšo primerjal z Adolfom Hitlerjem, pa se je odzval direktor Radia Slovenija Miha Lampreht. Direktor je na naše vprašanje v zvezi s tem odgovoril, da gre sicer za "izrazito avtorsko oddajo", a je bil pristop avtorja kljub temu "neprimeren", poleg tega pa je uredniški kolegij radijskega informativnega programa ugotovil, da "so take in podobne prispodobe, namigovanja na tovrstne vzporednice oziroma prijemi, ki jih je mogoče razumeti kot primerjanje, v nasprotju z etičnimi standardi profesionalnega novinarstva, še posebej v javnem, nacionalnem mediju".

Odzvali so se že vsi vpleteni

Na vodenje Anje Tomažin v televizijski oddaji so se že kmalu odzvali tako predsednik glavnega novinarskega združenja Matija Stepišnik, sama Katarina Kresal, na različnih ravneh pa tudi urednik lastnega spletnega portala Bojan Požar ter Bojan Krajnc, ki napoveduje tožbo prav proti Požarju.

O tem smo že pisali v ponedeljek, odzive vpletenih pa si prav tako lahko preberete v posebnem članku.

Komentarjev 6
  • Trsten 09:59 23.februar 2012.

    Jezero: na LDS smo že vsi pozabili, le ti si zgeda ploskal njej.

  • Trsten 09:56 23.februar 2012.

    KK je lahko zanimiva le za tračarske cajtenge in za Bernardo Jaklin.Oddaja je bila eno reklamno sranje. Mi pa to sranje plačujemo.

  • Ronald Reagan 19:23 22.februar 2012.

    ploskal so tebi jajca, ko si videl dildolino