Šport > Nogomet
80 ogledov

Rudar v gosteh ugnal Aluminij

pokal slovenije Anže Petkovšek
Nogometaši velenjskega Rudarja so v 7. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Aluminij s 3:0 (1:0), enako pa je uspelo tudi Mariboru na tekmi v Celju.

Celjani so v lokalni derbi z Mariborčani prišli po nizu slabših tekem v zadnjih krogih, ko so v treh tekmah dobili le točko, vijoličasti pa po svežem evropskem slovesu, ko so v četrtek sicer zmagali v kvalifikacijah evropske lige, a premalo, da bi napredovali.

Dvoboj je imel še zanimivo ozadje: na njem je v dresih druge ekipe nastopilo več nogometašev, ki so prej igrali za tekmece; pri Celjanih je bil tako v začetni postavi Dalibor Volaš, na klopi pa sta bila še Elvedin Džinić in Mitja Križan. Pri Mariboru od nekdanjih Celjanov tokrat v postavi ni bilo Gregorja Bajdeta, začel pa je Sunny Omoregie, na klopi pa so imeli vijoličasti še Blaža Vrhovca.

V prvem polčasu so bili podjetnejši in nevarnejši gostje in si tudi pripravili lepše priložnosti, niso pa zadeli. Veliko zaslug ima tudi celjski vratar Matic Kotnik, ki se je nekajkrat izkazal in preprečil vodstvo Maribora.

Najlepše priložnosti sta imela Milivoje Novaković, ki je v 17. minuti streljal z roba kazenskega prostora, a je žoga zletela tik ob vratnici, ter Omoregie. Ta je bil po podaji Erika Janže v 32. sam pred golom, a je z nekaj metrov zadel le vratarja. V 42. pa je z močnim strelom od daleč poskušal še Marwan Kabha, prav tako za las mimo gola. Celjani so dvakrat nevarneje sprožili na vrata Jasmina Handanovića; najprej je v 24. minuti meril Lovre Čirjak, toda strel s kakšnih 16 metrov je bil preslaboten, drugič pa je isti igralec poskušal ob izteku prvega dela s prostega strela z 18 metrov, žogo pa je poslal tik ob vratnici.

A že kmalu po začetku drugega dela je bil izid 0:1, zadeli pa so Celjani oziroma Janez Pišek, ki je predložek Sintayehuja Sallalicha ravno toliko podaljšal z glavo, da je presenetil svojega vratarja.

Celjani so nato skušali priti do izenačenja, a zaman. Maribor je dobro nadzoroval potek tekme, po še eni dobro izdelali akciji pa je bilo v 72. minuti 0:2. Maribor je imel kot, izvedel ga je Aleks Pihler, pred vrati pa je bil ob drugi vratnici precej osamljen Omoregie, ki mu z glavo ni bilo težko zadeti z manj kot dveh metrov.

Domači so pozneje zaman poskušali vzpostaviti ravnotežje, pri Mariboru pa je ob koncu tekme priložnost dobil tudi povratnik Luka Zahović. In prav on je bil mariborski junak za 3:0, saj je le kakšnih 15 sekund po vstopu v igro že izkoristil lepo podajo Kabhe in z nekaj metrov zatresel mrežo.

Mary dvakrat v polno

Velenjčani so dosegli tretjo zmago v tej sezoni, po zmagoslavjih nad Koprčani in Ljubljančani so na kolena položili tudi tekmece iz Kidričevega. Po sedmih krogih imajo tri točke prednosti pred osmoljenci današnje medsebojne tekme, ki so na dosedanjih tekmah zbrali dve zmagi (Krčane in Mariborčane so premagali pred tekmo z Velenjčani), en remi ter doživeli štiri poraze.

Gostitelji so začeli obetavno, že v deveti minuti se je v priložnosti za gol znašel Lovro Bizjak, po njegovem udarcu z glavo pa je žoga zletela mimo gola. Nato so zagrozili "knapi", poskusa Johna Maryja in Darka Zeca pa nista zadela želenega cilja. Dokaj dinamičen 15-minutni uvod je zaključil Bizjak, a znova streljal mimo vrat gostujočega vratarja Borivoja Ristića.

Nato je nastopilo obdobje igre na sredini igrišča. V 28. in 34. minuti so znova zagrozili domači nogometaši, poskus Milana Kocića je zletel mimo vrat, priložnost Matica Vrbanca pa je ožja velenjska obramba zaustavila v zadnjem trenutku. V 37. minuti pa so izbranci gostujočega trenerja Slobodana Krčmarevića "pičili" po golu Maryja, ki je soigralce na velik odmor popeljal z vodstvom 1:0.

Velenjčani so na krilih obetavnega prvega polčasa sijajno odprli drugo polovico tekme in med 47. in 52. minuti dosegli dva gola. Najprej je gostitelje v črno zavil strelec prvega gola Mary, drugega pa je dosegel Mitja Lotrič za visoko vodstvo s 3:0.

Gostitelji so dolgo časa potrebovali, da so se pobrali, prvo akcijo so izpeljali v 62. minuti, ko je Josip Zeba z glavo sprožil mimo vrat, osem minut kasneje pa je bil neuspešen tudi Dejan Krljanović. V končnici tekme so gostitelji s stihijskimi napadi skušali doseči vsaj časten gol, a velenjska obramba je bila vseskozi na pravem mestu, tako da se domov vračajo z želenimi tremi točkami.

Prva liga TS, 7. kolo:

Gorica - Domžale 3:1 (1:0)
Arčon 6., 74., Kapić 82.; Bratanović 61.

Kalcer Radomlje - Krško 2:2 (1:1)
Stoiljković 23., Barukčić 88./11-m; Kramarič 26./11-m, Baskera 71.

Olimpija Ljubljana - Luka Koper 0:1 (0:0)
Belima 64.

Aluminij - Rudar Velenje 0:3 (0:1)
Mary 37., 47., Lotrič 52.

Celje - Maribor 0:3 (0:0)
Pišek 51./ag, Omoregie 72., Zahović 86.

  • LESTVICA:
    1. Gorica 15 točk
    2. Olimpija Ljubljana 13
    3. Luka Koper 12
    4. Maribor 11
    5. Domžale 11
    6. Rudar 10
    7. Krško 9
    8. Aluminij 7
    9. Celje 7
    10. Kalcer Radomlje 3

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.