Vizita za živali > Novice
25 ogledov

Rudarji naj bi v petih letih iztrebili te gorile

Gorila Profimedias
Močno ogrožena podvrsta goril v Demokratični republiki Kongo bi lahko v naslednjih petih letih povsem izginila, saj je populacija goril beringei graueri v tej afriški državi, kjer od leta 1996 divja državljanska vojna, s skoraj 17.000 upadla na zgolj okrog 3800, ugotavljajo strokovnjaki.

"Vedeli smo, da je gorila v težavah, toda nihče se ni zavedal, kako močno je upadlo število teh živali," je povedal glavni raziskovalec iz Wildlife Conservation Society Andrew Plumptre.

Gorile v DR Kongo množično pobijajo predvsem oboroženi rudarji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjene gorile so med dvema podvrstama vzhodne gorile, ki je na rdečem seznamu kritično ogroženih živali Mednarodne unije za ohranitev narave (IUCN). Drugi podvrsti, gorski gorili, prav tako grozi izumrtje, saj naj bi jih bilo na svetu le še okrog 5.000.

Ustavitev rudarjev

Raziskovalci se bojijo, da bo gorila iztrebljena v obdobju petih let. Ena od strategij, da do tega ne pride, je ustavitev rudarjenja na zaščitenih območjih in vzpodbujanje vojske, naj bolj varuje divje živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.