Šport
15 ogledov

Rudolfu zmanjkalo 21 stotink

žan rudolf Saša Despot
Žan Rudolf je na 15. SP v atletiki, ki se je začelo danes Pekingu, v prvem krogu teka na 800 m s časom 1:47,24 zasedel končno 17. mesto med 44 tekmovalci in polfinale zgrešil za 21 stotink.

"Mešane občutke imam po tekmi, sem zadovoljen in nisem. Moral sem čakati na naslednje skupine, da bi videl, če bom nastopil v polfinalu. Dal sem vse od sebe na stezi, škoda, da nisem mogel malce več iztisniti iz sebe. Pričakoval sem bolj taktičen tek, toda bil je dokaj hiter ... Če se ozrem na letošnjo sezono, z veseljem ugotavljam, da je bila moja daleč najdaljša doslej. Zato moram biti zelo zadovoljen. Ostal sem zdrav po nekaj sezonah težav, osvojil sem medaljo na EP za mlajše člane, dosegel slovenski rekord, na članskem SP pa mi je malo zmanjkalo," je dejal 22-letni Ljubljančan.

Bronasti z letošnjega EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu je tekel v tretji od šestih skupin in bil z enim svojih najhitrejših tekov doslej v njej šesti, zadnji. V skupini je bil najboljši Amel Tuka iz Bosne in Hercegovine (1:46,12), skupno pa je bil najhitrejši Ferguson Cheruiyot Rotich (1:45,83), zmagovalec četrte skupine, ki je na letošnjih kenijskih kvalifikacijah za pol sekunde ugnal svetovnega prvaka Davida Rudisho. Rudolf je na SP pričakoval bolj taktičen tek. "S Tuko sva dobra prijatelja. Pred tekmo sva se skupaj ogrevala in se dogovorila za tek v ozadju, potem bi on 150 m pred ciljem pospešil in sam bi šel za njim. To sem želel tudi narediti, toda že po 400 m sem se počutil malo utrujeno. Ko je bilo 180 m do cilja, sem sicer malo pospešil, toda drugi so bili danes hitrejši," je dejal član ljubljanskega Massa.

Tako kot mnogi je bil navdušen nad pekinškim nacionalnim stadionom. "Organizacija SP v Pekingu je zelo dobra, le ozračje zaradi smoga in vlage je slabše in sem moral tudi zaradi astme hoditi naokoli z masko. Toda zaradi številnih prvenstev, ki bodo v tem delu sveta v prihodnje, se bom moral na to navaditi in narediti vse, da bom čim bolje lahko tekel."

V Velenju je 1. julija letos s časom 1:46,00 izboljšal svoj prejšnji državni rekord (1:46,79) in s tem je izpolnil tudi normo za SP. Nima pa še norme za olimpijske igre prihodnje leto. "Še eno tekmo bom imel verjetno do konca sezone, če mi na njej ne bo uspelo, pa naslednje leto."

Skupaj s trenerjem Svetlanom Vujasinom razmišljata tudi o spremembi načina vadbe. "Želim si, da bi v prihodnjih letih tekel pod 1:45, zato pa bo treba spremeniti treninge. Pogovarjamo se o sodelovanju s Tuko. Kombinirala bi treninge, nekaj vadbe bi opravil po njegovem, nekaj pa on po mojem programu. Doma na treningih delam večinoma sam, le za treninge hitrosti imam partnerja, ki pa ima šele 15 let. Mislim, da je lažje trenirati v tujini, pri nas je malo preveč zamer in premalo sodelovanja med slovenskimi trenerji. Tuka denimo trenira v Italiji, kjer ima tudi številne partnerje za vadbo. Ves čas je na pripravah in je osredotočen le na atletiko. Če si doma, je temu drugače in razmišljaš in delaš tudi druge stvari," je sklenil Rudolf.

SP v atletiki, 800 m (M), kvalifikacije:

1. Ferguson Cheruiyot Kiprotich (Ken) 1:45,83
2. Amine El Manaoui (Mar) 1:45,86
3. Kevin Lopez (Špa) 1:46,06
...
17. Žan Rudolf (Slo) 1:47,24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.