Svet
15 ogledov

Rusi napadli ukrajinsko vojaško bazo

Ukrajina Krim vojak straža Reuters
V ukrajinsko vojaško bazo v krimski prestolnici Simferopol vdrli domnevno ruski vojaki. Ena smrtna žrtev.

Prišlo je do streljanja. Vojak, ki je bil ranjen v vrat in ključnico, je zaradi poškodb umrl. Ranjen pa je tudi poveljnik.

"Zdaj smo se zabarikadirali v drugem nadstropju. Poveljniki so odšli. Hočejo, da odložimo orožje, ampak ne nameravamo se predati," je pojasnil Vladislav Seleznyjv, predstavnik ukrajinske vojske na Krimu.

Po njegovih besedah ni jasno, kdo stoji za incidentom. Napadalce pa je opisal kot "neznane sile, dobro opremljene in z zakritimi obrazi". 

"Napadajo nas. Tukaj je okoli 20 vojakov ter okoli od 10 do 15 drugih, tudi žensk," pa je neimenovani vojak dejal za Fifth Channel. Številne ukrajinske vojaške baze na Krimu so v preteklih tednih prešle pod nadzor Rusov, ki so še posebej množično prihajali pred referendumom preteklo nedeljo.

"To je vojni zločin"

V Kijevu so zaradi incidenta ogorčeni. Ukrajinski premier Arseni Jacenjuk je dejal, da je konflikt vstopil v vojno fazo, Rusijo pa je obtožil, da je zagrešila vojni zločin. Pojasnil je, da je obrambnemu ministru naročil, naj skliče sestanek kolegov iz Velike Britanije, Francije in Rusije (podpisnikov sporazuma iz leta 1944) in tako prepreči stopnjevanje konflikta.

Na političnem parketu pa ...

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes podpisal pogodbo o priključitvi Krima Rusiji in ob tem dejal, da je bilo to ozemlje od vedno rusko.

Vlada v Kijevu pa sporoča, da nikoli ne bo priznala priključitve Krima Rusiji. Označili so jo med drugim za sovražno potezo, ki nima nič skupnega z demokracijo ali zdravo pametjo.

Tudi mednarodna skupnost vse bolj brusi svoje besede. Ameriški predsednik Barack Obama je pozval, naj se na to temo odvije vrh G7. Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da si Rusija prisvaja ozemlje. Britanski zunanji minister William Hague je sporočil, da bo Velika Britanija prekinila vse vojaško sodelovanje z Rusijo. Francoski predsednik François Hollande je pozval k "močnemu in usklajenemu" odzivu EU na rusko priključitev Krima, ki je Pariz po njegovih besedah ne bo priznal. Tudi Italija, sicer ena najtesnejših ruskih zaveznic znotraj EU, je Rusiji obrnila hrbet – meni, da ruska priključitev Krima in Sevastopola predstavlja "resen negativni razvoj" ukrajinske krize.

Komentarjev 9
  • Avatar čavez
    čavez 07:31 19.marec 2014.

    Tako kot sem napovedal, amerikanci in evropejci so se usrali pred Putinom.

  • Scott 22:23 18.marec 2014.

    Naredite referendum za priključitev k Avstriji in zagotovo bo velika večina za.?

  • siles 21:54 18.marec 2014.

    To niso bili rusi...