Šport
63 ogledov

Rusi še vedno goljufajo na vse načine

Vladimir Kazarin EPA
Krovna svetovna protidopinška agencija (Wada) je danes objavila novo poročilo, ki precej obremenjuje ruske športnike.

Ruski športniki, predvsem atleti, napeto čakajo na petkovo odločitev o morebitni odpravi suspenza, ki bi jim omogočil sodelovanje na igrah v Riu. A Wada je z današnjim poročilom na 23 straneh precej zamajala ruske možnosti na ugoden izid petkovega odločanja Mednarodne atletske zveze Iaaf.

Kot je v poročilu razkrila Wada, so namreč skušali v Rusiji na različne načine vplivati na izvedbe dopinških testov. Poleg poskusov goljufij in poskusov podkupovanja uradnikov Wade opisujejo tudi primere, ko so jih ruske oblasti ovirale pri opravljanju dela in jim grozile z izgonom iz države. Eden od priljubljenih načinov skrivanja športnikov oziroma izogibanja nadzoru je bil tudi njihov umik v ruska vojaška mesta, za katera je zelo težko dobiti dovoljenja za vstop. Wada je tudi sporočila, da so nekatere njihove delavce med opravljanjem kontrol ovirali pripadniki ruske varnostne službe, poleg tega sumijo, da so z nekaterimi vzorci manipulirali na ruski carini.

Ob tem dodajajo še skorajda klasičen nabor izogibanja kontrolam športnikov in njihovo pomanjkljivo obveščanje o tem, kje se nahajajo. Kot skrajni primer dopinških goljufij oziroma poskusov teh pa je Wada navedla primer atletinje, ki je skušala oddati vzorec urina, ki ga je skrila v posebnem zbiralniku v svojem telesu, a je goljufijo slabo izvedla.

Zato je skušala po neuspešni oddaji vzorca urina podkupiti kontrolorja. Drug primer je pobeg športnika iz prostora za druženje z novinarji, ko je opazil kontrolorje, tretji pa izginotje športnika kar med samo tekmo, ko je še pred koncem dogodka zapustil stadion.

Med bolj zanimivimi v tem pogledu pa je tudi državno prvenstvo v hitri hoji konec februarja, na katerem je kar 15 atletov skrivnostno odpovedalo nastop, odstopilo med tekmo ali pa so jih diskvalificirali. Skupno je bilo, poroča Wada, zaradi vseh teh razlogov med letošnjim februarjem in majem neuspešnih kar 736 poskusov opravljanja dopinških testov v Rusiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.