Šport
30 ogledov

Ruska atletika v središču dopinške afere

vitali mutko EPA
Rusija ostro zavrača očitke neodvisne komisije, ki zaradi domnevnih dopinških nepravilnosti zahteva umik ruske atletike z mednarodnih tekmovanj.

V Rusiji so z zanikanjem in ogorčenjem sprejeli obtožbe iz poročila neodvisne komisije, ki jo je decembra ustanovila Svetovna protidopinška agencija (Wada), o sistematični uporabi prepovedanih poživil v ruski atletiki. Novi predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe je ruski zvezi za obrazložitev obtožb namenil čas do konca tedna.

Tričlanska komisija pri Wadi je zaradi vseh šokantnih ugotovitev svetovno krovno atletsko organizacijo Iaaf pozvala, naj rusko atletsko zvezo Araf in s tem rusko atletiko začasno izključi iz mednarodnega športa, dokler se ne očisti in ne bo pripravljena delovati po pravilih, kar bi pomenilo, da bi atleti v letu 2016 ostali tudi brez nastopa na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru in evropskem prvenstvu v atleti v Amsterdamu. Ob tem je Iaaf še predlagala dosmrtno prepoved nastopanja za pet ruskih atletov in pet trenerjev ter odvzem mednarodne licence protidopinškemu laboratoriju v Moskvi.

"Investirali smo velikanske vsote v izgradnjo laboratorija, upoštevali smo vsa priporočila, vsako leto Wadi plačujemo milijon ameriških dolarjev ..., ne razumem, kaj še moramo narediti, da bodo končno lahko rekli, da se ravnamo po pravilih," je v odzivu na šokantna razkritja za rusko državno televizijo dejal ruski minister za šport Vitali Mutko.

"V tem poročilu nismo našli ničesar novega, seveda ga bomo temeljito proučili in sprejeli odločitve na podlagi tistih priporočil, ki bodo podprte z dokazi," je še dejal Mutko. V poročilu je vsega skupaj 14 priporočil ruskim oblastem, ki se zlasti nanašajo na vzpostavitev popolne neodvisnosti nacionalne protidopinške agencije.

vitali mutko | Avtor: EPA EPA
Po Mutkovem mnenju suspenz oziroma osamitev Rusije ne bo odpravila problematike dopinga, ker gre po njegovem mnenju za svetovni problem. Mutko je prav tako prepričan, da Wada nima pristojnosti suspendirati ruske atletske federacije.

Vršilec dolžnosti predsednika ruske zveze Vadim Zeličenok je za RIA Novosti dejal, da bodo zahtevali podaljšanje roka za odgovor na obtožbe iz poročila. Pravni zastopnik atletske zveze Artem Pacev pa je prepričan, da gre pri obtožbah Wadine komisije za "političen ukaz", kajti po njegovem mnenju nimajo prav nobenih dokazov, s katerimi bi podkrepili trditve. "Če bi imeli utemeljeni sum za suspenz zveze, bi našo zvezo že suspendirali," je še dejal Pacev.

Wada je preiskavo sprožila na podlagi dokumentarca nemške televizije ARD o sistematičnim goljufanju s prepovedanimi poživili in urinskimi ter krvnimi vzorci. Komisija svetovne protidopinške organizacije trdi, da so za odkrivanje pozitivnih vzorcev oziroma testiranje sumljivih ter njihovo prirejanje uporabljali vzporeden laboratorij na obrobju Moskve, medtem ko so v uradnem laboratoriju z mednarodno licenco v središču mesta po ukazu direktorja laboratorija Grigorija Rodčenkova uničili skoraj 1417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz. Neposredna navodila za manipuliranje z vzorci naj bi prihajali neposredno iz Kremlja, z vrha ruske športne politične hierarhije.

Ostanek starega sovjetskega režima

"Še huje je, kot smo pričakovali, kaže da gre za ostanek v Rusiji še vedno zakoreninjenega starega sovjetskega sistema," je v Ženevi ob predstavitvi 323 strani dolgega poročila dejal vodja komisije Dick Pound, ki je prepričan, da je sistematična uporaba dopinga potekala z vednostjo države, čeprav za slednje niso našli trdnih dokazov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.