Svet
28 ogledov

V luknji izginile tudi hiše

Krater
1/2
EPA
Ob ruskem mestecu Solikamsk se je nenadoma vdrla zemlja in nastala je velikanska luknja. Za zdaj še ugibajo, ali je v globinah izginila tudi kakšna hiša, obeta pa se katastrofa za bližnji rudnik.

Luknja premera 30x20 metrov se je razprla v bližini območja, kjer je rudnik kalija, izredno pomembne surovine za izdelavo umetnih gnojil. 

Geologi sedaj mrzlično iščejo razloge za ponor, vsi delavci v rudniku pa so varno prišli na površje. Rudnik je začasno zaprt. Ali sta ponor in kopanje rude pod zemljo povezana, za zdaj geologi ne morejo potrditi, je pa rudnik nedavno zalila voda. Prav slednja bi lahko po eni od teorij toliko namočila zemljo na območju, da se je zemlja nenadoma vdrla.

Na območju luknje so bile tudi hiše, a so bile v času nesreče verjetno nenaseljene, zato smrtnih žrtev naravni pojav naj ne bi povzročil. Vseeno pa usoda rudnika, ki za največjo družbo za pridelavo kalija na svetu Uralkali pomeni kar četrtino vseh virov kalija, trenutno visi na nitki, kar hkrati pomeni morebitno katastrofo za več tisoč zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.