Slovenija
15 ogledov

Rusija obljublja odgovor

Spletno piratstvo Profimedias
Rusija je danes obtožila Washington za grožnje Moskvi "brez primere" zaradi vrste domnevnih ruskih računalniškimi vdorov in obljubila odgovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je minuli teden rusko vlado uradno obtožil vpletanja v predvolilno tekmo za ameriškega predsednika z računalniškimi vdori v ameriške politične ustanove.

Ameriški podpredsednik Joe Biden je v petek za ameriško televizijsko mrežo NBC dejal, da bodo glede omenjenih vdorov poslali "sporočilo" ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Dejal je, da bodo ZDA odgovorile, "ob času, ki ga bodo izbrale, in pod pogoji, ko bodo imeli največji vpliv".

NBC je ob tem poročal, da ameriška obveščevalna agencija Cia pripravlja povračilni kibernetski napad, katerega cilj je "vznemiriti in osramotiti vodstvo Kremlja".

"Agresivnost ZDA"

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes obsodil izjavo Bidna in napovedal, da bo Moskva sprejela ukrepe za zaščito svojih interesov pred naraščajočo "nepredvidljivostjo in agresivnostjo ZDA".

"Grožnje Moskvi in naši državi so brez primere, ker jih je izrazil podpredsednik ZDA," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti.

Predstavnik Kremlja Jurij Ušakov pa je dejal, da bo Rusija odgovorila na morebitne prihodnje ameriške računalniške vdore.

Namigi o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve so se vrstile po številnih vdorih v strežnike demokratske stranke, informacije pa je potem objavil WikiLeaks ali druge spletne strani. ZDA so nato minuli teden Rusijo uradno obtožile vpletanja v volitve.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je sprva odzval z besedami, da tovrstne trditve Moskvi "godijo, a so napačne". Ruski predsednik Putin pa je dejal, da ameriške obtožbe vzpodbujajo histerijo glede Rusije.

Odnosi med Rusijo in ZDA so zaradi ukrajinske krize in neuspešnih prizadevanj za končanje več kot petletne vojne v Siriji na najnižji točki po koncu hladne vojne.

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 13:55 16.oktober 2016.

    Tretja svetovna vojna se je začela na bližnjem vzhodu leta 1990 !

  • izRODEk 23:42 15.oktober 2016.

    Če bo vojna med Rusijo in Zda, bo vojna povsod. Takrat bomo tudi tukaj obračunavali med podporniki ZDA in Rusije.EU je veliko bolj razdeljena, kot to prikazujejo javni mediji tipa RTV Slovenija. Ravno zaradi tega je ta spor ...prikaži več tako nevaren za Evropo: poklali se bomo med seboj zaradi kurčevih američanov, ki so zanetili neki spor, v katerega smo posredno vpleteni zgolj zaradi izdajalcev, kot je Cerar ali kakšen JJ, Pahor in podobni.MIslim pa, da je celemu svetu dovolj tiranije ZDA in, da bo Severno Ameriko enkrat potrebno pošteno nabutat, da bo par desetletjij mir.

  • erikkk 23:36 15.oktober 2016.

    jst vidim ZDA kot poraženko, če se zgodi vojna so definitivno pogoreli ... se mi zdi da je rusija velik močnejša a to skrivajo ...