Svet
230 ogledov

Rusija opozorila državljane pred jedrsko vojno

vladimir putin EPA
Medtem ko napetosti na Bližnjem vzhodu še vedno rastejo, je rusko ministrstvo obrambe objavilo opozorilo svojim državljanom; svari jih, da bi lahko kmalu prihšlo do jedrske vojne z Zahodom.

Kot piše The Times, TV postaja Zvezda je prejšnji teden objavila, da "shizofreniki iz Amerike ostrijo jedrsko orožje za Moskvo". Preko tega kanala obrambno ministrstvo pogosto nagovarja ruske državljane, opozorilo pa je objavila tudi ruska javna televizija.

Ruski državni uradniki so že prejšnji teden potrdili, da Rusija gradi podzemna zaklonišča, v katerih bi lahko zatočišče poiskalo 12 milijonov ljudi.

Do novih zaostritev prihaja zaradi nedavne poteze ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je odredil suspenz sporazuma z ZDA o uničenju viška plutonija v vojake namene, in sicer zaradi sovražnega ravnanja Washingtona ter neizpolnjevanja zavez, poroča STA.

Dogovor, ki je bil podpisan leta 2000, predvideva, da bosta obe jedrski sili pretvorili višek plutonija, ki bi lahko bil uporabljen v vojaške namene, kar pomeni vsaka 34 ton, v gorivo za jedrske elektrarne.

Kljub temu da naj bi bil sporazum ključen za jedrsko razorožitev, ni bil nikoli izveden. Leta 2010 sta Moskva in Washington podpisala dodatni dogovor, s katerim naj bi sporazum začel veljati leta 2018. Sporazum je sedaj s Putinovo odredbo suspendiran.

Putin je svojo odločitev pojasnil z "radikalno spremembo okoliščin in pojavom grožnje strateške stabilnosti zaradi sovražnih potez Washingtona proti Rusiji in neizpolnjevanja obveznosti".

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 16
  • erikkk 12:03 07.oktober 2016.

    Jederska se bo prej ali slej zgodila samo ko noben ne bo od tega imel koristi ... Bogataši bodo ostali brez vsega ...pa vsepovsod bo strupeno .. Černobil je lep primerek ...

  • MihaPu 11:58 06.oktober 2016.

    Učijo se ruski jezik in vsi, ki gredo tja, obogatijo in se vrnejo v obleki. Tam je veliko denarja in priložnosti, naslednja država pa je Kitajska. Bilo bi dobro učiti se kitajsko, če hočemo delo.

  • Ferluci 09:12 06.oktober 2016.

    Ah, ne serite. Kot da gre mladina s trebuhom za kruhom v Rusijo, ne v druge razvite države. Očitno še vedno živite v neki partijski priviligirani nostalgiji.