Svet
25 ogledov

Rusija uničuje zahodno hrano

Španska hrana EPA
V Rusiji so začeli z uničevanjem več sto ton hrane iz evropskih držav, ki je zaradi embarga ne bi smeli uvoziti v državo.

V Rusiji so danes začeli z uničevanjem več sto ton hrane iz evropskih držav, ki je zaradi embarga ne bi smeli uvoziti v državo. Ukrep, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, je že sprožil vrsto ogorčenih odzivov ter pozivov, naj se zaseženo hrano razdeli med socialno najbolj ogrožene.

"Od danes naprej uničujemo kmetijske proizvode in hrano iz držav, ki so podprle gospodarske sankcije proti Rusiji, ... in jih je prepovedano uvažati v Rusijo," so zapisali na ruskem ministrstvu za kmetijstvo.

V Moskvi so zaradi gospodarskih sankcij, ki jih je zaradi krize v Ukrajini proti ruskemu medvedu uvedla EU, uvedli embargo na vrsto zahodnih proizvodov, od sirov, kot je parmezan, do osnovnih živil, kot so jabolka.

Napačne oznake na proizvodih

Rusija se pritožuje, da so nekateri evropski uvozniki embargo poskušali prelisičiti s tem, da so proizvode napačno označevali, kot da prihajajo iz nekdanjih držav Sovjetske zveze.

Lokalni mediji ob tem opozarjajo, da se bodo morali uradniki, ki bi se odločili za "uničevanje" gurmanskih proizvodov v svojih želodcih, zagovarjati pred zakonom.

Na sežiganje hrane se je ogorčeno odzvala vrsta medijev, saj so gospodarska kriza in sankcije milijone Rusov potisnile v revščino.

"Gre za barbarstvo"

"To ni nikakršen navaden ukrep. Gre za barbarstvo, izziv družbi," so v uredniškem komentarju zapisali v poslovnem dnevniku Vedomosti.

Celo prvi mož komunistov Genadij Zjuganov, ki običajno sledi Kremlju, je dejal, da gre za "ekstremen" ukrep. Namesto tega bi lahko hrano poslali domovom za otroke in proruskim separatistom v vzhodni Ukrajini.

Poleg tega je danes dopoldne že več kot 258.000 Rusov podpisalo spletno peticijo, s katero želijo doseči, da bi hrano razdelili tistim, ki jo potrebujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mb 08:19 07.avgust 2015.

    tako pa američani selajo z nepravilno uvoženimi zadevami : http://www.zurnal24.si/tako-so-fasirali-mercedesa-sls-clanek-254565

  • mb 08:10 07.avgust 2015.

    Če gledamo iz stališča rusije je to tihotapska robatudi pri nas bi tihotapsko robo uničili ali pa prodali na dražbi, če je teoretično legalna.Ker pa to blago v rusiji tudi teoretično ni legalno gre na uničenje.EU dela ...prikaži več enako. Zda tudi.V čem je potem problem ? Spet dvoličnost ? EU pač proba nekaj tja pretihotapiti enako kot kitajci v EU. Če se to odklire se uniči

  • Avatar čavez
    čavez 21:02 06.avgust 2015.

    Tudi pri nas skoraj da ne ni drugače.