Svet
35 ogledov

Rusija začela z zračnimi napadi v Siriji

Sirija EPA
Rusija obstreljevala cilje upornikov v Siriji na območju, ki ni pod nadzorom Islamske države. Gre za prvo vojaško posredovanje Rusije v vojni na oddaljenem ozemlju po sovjetski invaziji Afganistana leta 1979.

Rusija je danes izvedla prve zračne napade v Siriji, je za CNN potrdil neki ameriški visoki uradnik. Napadi so potekali na območjih provinc Hama, Homs in Latakija na zahodu Sirije. 

Putin v podmornici | Avtor: EPA EPA
Tarča pa naj bi bili uporniki, ki se borijo proti sirskemu režimu."Edini pravilen način boja proti terorizmu je preventivno ukrepanje, torej da se borimo proti teroristom na ozemlju, ki so ga že zasegli, ne da jih čakamo, da pridejo do nas," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na danađšnji seji vlade, ki jo je prenašala televizija, dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Napade na položaje upornikov so potrdili tudi na ruskem obrambnem ministrstvo. "Ruske zračne sile so začele operacijo, vključno z napadi na cilje teroristov skupine Islamska država (IS) na ozemlju Sirije." 

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so tarče napadov vojaška in komunikacijska oprema, skladišča orožja, strelivo in gorivo. Konašenkov je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax pojasnil, da ruska letala napadajo položaje, vozila in skladišča, za katera so prepričani, da pripadajo IS.

Obstreljevali območja, ki niso v rokah IS

AFP navaja, da nobeno od območij, ki so jih napadla ruska letala, ni v rokah IS. Območje napadov v Homsu je večinoma pod nadzorom skrajne islamistične Fronte al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, položaje v Latakiji pa nadzira koalicija Vojska osvoboditve, katere del je tudi Fronta al Nusra. Območja, ki so jih ruska letala napadla v provinci Hama, medtem nadzirajo islamisti in skupine sirskih upornikov.

Ubiti civilisti

Sirija | Avtor: Reuters Reuters
Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je pred tem sporočil, da je bilo v napadih v provinci Homs ubitih najmanj 27 civilistov, kasneje pa je predsednik opozicijske Sirske nacionalne koalicije Haled Hodža na Twitterju sporočil, da je bilo ubitih 36 civilistov. Tudi sirska opozicijska aktivistična mreža Lokalni usklajevalni odbori je po poročanju britanskega BBC sporočila, da je bilo ubitih 36 civilistov, med njimi pet otrok. Tarča napadov so bila zgolj območja, ki so jih pred tem "osvobodili" sirski uporniki in niso v rokah ne Al Kaide in ne IS, so še zatrdili uporniki.

Američane pozvali, naj se v času napadov umaknejo iz zračnega območja

Moskva je o napadu predhodno obvestila Washington. Kot je dejal ameriški predstavnik, je Rusija danes obvestila osebje ameriškega veleposlaništva v Bagdadu, da bodo ruska letala še danes začela misijo proti IS. Izrazila je tudi prošnjo, naj se ameriška letala v času misij izogibajo sirskemu zračnemu prostoru.

Neimenovani ameriški predstavnik je še zatrdil, da bo koalicija pod vodstvom ZDA še naprej izvajala svojo operacijo nad Irakom in Sirijo, poroča britanski BBC.

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes odobril predsedniku Putinu uporabo vojske za posredovanje v Siriji. Damask pa je potrdil, da je sirski predsednik Rusijo zaprosil za vojaško pomoč "v okviru Putinove pobude za boj boj proti terorizmu".

Ruska pravoslavna cerkev: Gre za sveto vojno

Ruska pravoslavna cerkev je odločitev o letalskih napadih ruskih sil v Siriji podprla in poudarila, da gre za "sveto vojno". "Boj proti terorizmu je sveta vojna in naša država je v tem boju danes morda najaktivnejša na svetu," je poudaril tiskovni predstavnik ruske pravoslavne cerkve Vsevolod Čaplin. "Ta odločitev je v skladu z mednarodnim pravom, miselnostjo naših državljanov ter posebno vlogo, ki jo je Rusija vedno imela na Bližnjem vzhodu," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.