Svet
43 ogledov

Ruska raziskava glede vpliva gensko spremenjene hrane

Polje Shutterstock
Rusija pripravila 25 milijonov vredno raziskavo o škodljivosti ameriške gensko spremenjene hrane.

Ruska nacionalna zveza za gensko varnost pripravlja, kot pravijo sami, največjo mednarodno znanstveno raziskavo glede dolgoročnega vpliva gensko spremenjene hrane, ki jo proizvaja ameriški biotehnološki gigant Monsanto, piše Guardian.

V okviru triletnih raziskav, za katere bodo namenili 25 milijonov dolarjev, bodo analizirali tisoče podgan, ki jih bodo hranili z genetsko spremenjeno koruzo iz semen, ki jih proizvaja Monsanto. Z raziskavami bodo začeli prihodnje leto, so v torek objavili v Londonu.

Raziskave bodo zanesljivo odgovorile na vprašanje, če je gensko spremenjena hrana v povezavi s pesticidi varna za zdravje,” je napovedala Elena Sharoykina, soustanoviteljica ruske nacionalne zveze za gensko varnost, ki bo koordinirala delo strokovnjakov, vpetih v raziskave. Te bodo pojasnile, ali gensko spremenjena hrana res vpliva na možnost obolevanja zarakom, na plodnost in na možnost kvarnega vpliva na človeški zarodek.

Večina dozdajšnjih raziskav glede vpliva gensko spremenjene hrane so izvedli proizvajalci sami, glede na njihove izsledke je takšna hrana brez kvarnih vplivov na zdravje, piše Guardian. Vlade za odobravanje tovrstne hrane niso zahtevale študij dolgoročnih vplivov na zdravje.

Rusi so večino denarja, potrebnega za raziskavo, zbrali z donacijami, imen donatorjev ne bodo razkrili do začetka raziskave. Monsanto se na prošnje za komentar te analize ni odzval, kot je znano, vztraja pri trditvah, da je gensko spremenjena hrana za človekovo zdravje neškodljiva. 

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 07:49 14.november 2014.

    Zopet je Rusija svetilnik upanja za človeštvo.Rezultati bodo znani saj je že več znanstevnih ustanov po svetu potrdila da so GMO škodljivi in povzročajo raka, neplodnost...