Šport
16 ogledov

Ruska zmaga na prestižnem slalomu

Aleksander Horošilov EPA
Veliki zmagovalec nočnega slalomskega spektakla v Schladmingu je bil Aleksander Horošilov. Dve točki je osvojil Matic Skube.

Aleksander Horošilov je veliki zmagovalec slaloma pod žarometi za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Schladmingu. Ruski tekmovalec je krstno zmago v svetovnem pokalu osvojil s sijajnima vožnjama, tudi drugo, s katero je ubranil vodstvo s prve proge in zmagal s kar 1,44 sekunde prednosti.

Za ruskim tekmovalcem se je na drugo mesto uvrstil Italijan Stefano Gross, tretji pa je bil Nemec Felix Neureuther (+1,51). Letošnji prvi dve slalomski točki je slovenskemu moškemu taboru z 29. mestom prismučal Matic Skube (+5,45).

Za preporod zaslužni Slovenci

30-letni junak s Kamčatke je prvo zmago vpisal po sedmih zaporednih uvrstitvah med slalomsko deseterico. Ruski tekmovalec je z zmago skočil na peto mesto slalomskega seštevka.

Rus je decembra v Aareju kot prvi moški predstavnik Rusije po razpadu Sovjetske zveze in po Olesji Alievi leta 2000 s tretjim mestom stopil na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu. Po prvih stopničkah je zdaj sledila še krstna zmaga. Zadnji Rus z zmago v svetovnem pokalu je bil
Aleksander Žirov, ki je pod grbom Sovjetske zveze zmagal na veleslalomu v švicarskem Laaxu 28. marca 1981.

Za nov preporod ruskega smučarja je poskrbelo slovensko trenersko znanje, njegov trener v tehnični ekipi je Jani Hladnik, vodja ruske moške reprezentance pa Urban Planinšek, nekdanji glavni trener slovenske moške reprezentance.

Komentarjev 1
  • 4krogci 10:08 28.januar 2015.

    Skoraj vse reprezentance imajo v slojih vrstah slovenske trenerje al pa serviserje, samo za naše niso dobri!