Svet
17 ogledov

"Ruski napadi so vojni zločin"

Sirija EPA
V noči na sredo je bilo v Siriji med bombandiranjem ubitih najmanj 23 civilov, med drugim tudi devet šolark. Amnesty International je medtem že včeraj pozval k neodvisni preiskavi; trdijo, da so ruski zračni napadi v Siriji terjali več sto civilnih žrtev in da gre za vojni zločin.

Nočni napadi ruskih vojaških sil v Siriji so zahtevali 23 novih žrtev, medtem ko so bili v napadih Islamske države na šolo v mestu Deir al-Zouru na vzhodu države poškodovanih 15 ljudi. Informacije je potrdil sirski observatorij za človekove pravice, ki je dodal še, da IS že nekaj dni bombandira območje Harabisha. Posamezni predeli mesta Deir al-Zoura in bližnje vojaško letališče so pod upravo vladnih sil; gre za edino območje, ki ga v Siriji še ni zavzela Islamska država.

Od začetka spopadov v Siriji v letu 2011 je bilo ubitih že več kot 10 tisoč otrok, medtem ko jih je 2,2 milijona iz države prebegnilo, je objavil Unicef. Četrtina sirskih šol je uničenih, okrog 2,7 milijona otrok ne hodi v šolo.

Amnesty International zahteva preiskavo

Rusija od začetka svojega posredovanja v Siriji poudarja, da napada zgolj teroristične cilje, a mednarodna organizacija Amnesty International je včeraj pozvala k neodvisni preiskavi. Poudarjajo, da so ruski zračni napadi terjali že okrog 200 civilnih žrtev.

Poročilo AI o civilnih žrtvah v Siriji izpostavlja, da je Rusija morda uporabila mednarodno prepovedano kasetno strelivo in nevodene bombe na poseljenih območjih. Na podlagi pogovorov s pričami in preživelimi poročilo tudi navaja, da so ruske oblasti morda lagale, da bi prikrile škodo na mošeji in poljski bolnišnici, povzročeno v zračnem napadu.

"Nekateri ruski zračni napadi so neposredno ciljali civiliste ali civilne objekte na poseljenih območjih brez dokazov o vojaških tarčah ali celo zdravstvene objekte, njihov rezultat pa so bile smrt in poškodbe civilistov," je pri tem izpostavil direktor za Bližnji vzhod in severno Afriko pri AI Philip Luther. Dodal je, da takšni napadi lahko predstavljajo vojni zločin, torej da je Rusija na območju Sirije zagrešila vojni zločin. 

Komentarjev 15
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 05:58 26.december 2015.

    Lepe praznike posiljam Putinu...kar tako naprej.......v vsaki vojni so zrtve...taksne in drugacne.....novinarje pa verjetno moti,da ne morejo porocati v zivo.....in se koga,ki zahteva preiskavo.....

  • darkmitar 21:36 25.december 2015.

    Pa še to, da omenim. Nimam nič proti ZDA in državljanom v ZDA. Se pa ne strinjam z njihovo politiko in vojnami.

  • darkmitar 20:37 25.december 2015.

    Tiranija je tu.https://www.youtube.com/watch?v=H9uLE9cD_u8Pa tisti "teroristinčni napadu 11 septembra 2001 je izmišljotina, da glava peče. Američani so sami sebe napadli, da najdejo izgovor, da lahko napadejo Afganistan. In New Yorški dvojčki so bili zgrajeni iz take trdne kovine, da jim ...prikaži več je nemogoče uničit, razen če železo pregreješ čez 260 pa nekaj stopinj celzij. Neke super ekplozive so uporabili, da dosežejo temperaturo, ki bi bila sposobna stopit to kovino. In zaradi požara, ki ga je povzročil trk "letal" ni dovolj močen da bi neke resne škode naredil. Pač bilo je ogromno posebnega eksplziva nastavljenega, da sesuje celo zgradbo v manj kot desetih sekundah. Požar, in ogenj v normalnih pogojih ne more došeč toliko toplote, da stopi tisto kovinoiz katere so bili dvojčki sestavljeni.Pa še FBI naj bi pregledal dvojčka za eksplozive isto jutro pred napadom in kao niso nič našli. Pa še ti napadi v Parizu so zrežisirani.