Svet
28 ogledov

Ruski vojaki vkorakali v Ukrajino

Ukrajinski vojak EPA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odpovedal obisk Turčije, potem ko naj bi na vzhod države vkorakala ruska vojska. Rusija navedbe zanika. VS ZN sklical izredno sejo.

Petro Porošenko je sklical zasedanje ukrajinskega varnostnega sveta zaradi poslabšanja razmer na območju Donecka, potem ko so "ruske enote dejansko vstopile v Ukrajino". Ostro se je odzval tudi premier Arsenij Jacenjuk. Dejal je, da je Rusija "začela z vojno v Evropi" in svetu sporočil, naj sprejme "učinkovite ukrepe"

Neimenovani visoki predstavnik Nata je dejal, da je rusko-ukrajinsko mejo prestopilo več kot tisoč ruskih vojakov, ki se borijo proti ukrajinski vojski. Kljub temu, da ne nosijo insignij ruske vojske, je jasno, da gre za vojake, saj "upravljajo s sofisticirano opremo in svetujejo separatističnim vojakom". Poleg človeške pomoči naj bi separatisti dobili tudi veliko orožja s strani Rusije. 

V zadnjih dveh tednih so opazili porast ruskih aktivnosti na vzhodu Ukrajine, vključno z dobavo orožja, streliva, urjenja posebnih sil ter obveščevalne in logistične podpore. Visoki predstavnik Nata je kot zaskrbljujočo predstavil prekinitev glavne oskrbovalne poti ukrajinske vojske med Doneckom in mestom Novoazovsk na Azovskem morju blizu ruske meje. Naslednja tarča separatistov naj bi bilo mesto Mariupol, kjer ukrajinska vojska že krepi svojo prisotnost.

Moskva vse navedbe zanika. Vodja separatistov Aleksander Zaharčenko je za rusko televizijo dejal, da se v njihovih vrstah bori nekaj tisoč ruskih državljanov. Šlo naj bi za nekdanje vojake ali vojake, ki so na dopustu, vsi naj bi bili prostovoljci. 

Varnostni svet Združenih narodov je za danes sklical izredno sejo zaradi razmer v Ukrajini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.