Svet
17 ogledov

Obama Putinu: Ne igraj se z Natom

Barack Obama Reuters
Baltske države zaskrbljene zaradi ruskega posredovanja v Ukrajini. Obama Rusom sporoča, naj po Baltiku ne segajo.

Ameriški predsednik Barack Obama je dopotoval v Tallinn, kjer se bo pred vrhom zveze Nato v Walesu sešel z voditelji trojice baltskih držav, članic zavezništva. Z obiskom v Estoniji naj bi Obama Rusiji poslal jasno sporočilo, naj ne sega po Baltiku.

Vse tri države imajo močno rusko manjšino

Baltske države so se Natu in EU pridružile leta 2004, potem ko so pet desetletij preživele pod sovjetsko vladavino. Trojica je še posebej občutljiva za trenutno dogajanje v Ukrajini, tudi zaradi močne ruske manjšine na lastnih tleh. Ta v Estoniji in Latviji predstavlja več kot četrtino prebivalstva in je večinoma prorusko usmerjena.

To bo prvi obisk Obame ob Baltiku, v trenutku, ko ZDA in Evropa Rusijo obtožujeta pošiljanja vojakov v Ukrajino, pa nosi velik simboličen pomen. Pred njim je kot edini predsednik ZDA Latvijo, Litvo in Estonijo obiskal Obamov predhodnik George Bush, a to je bilo leta 2006, ko je na nekdanjih mejah iz časa hladne vojne vladal mir.

Rusom želijo postaviti mejo

Obama naj bi iz Tallinna ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal preprosto sporočilo, to je, naj se ne igra s članicami Nata. Poudaril naj bi namreč, da peti člen severnoatlantske pogodbe obvezuje zavezništvo, da zaščiti katerokoli državo, ki je tarča napada.

Že minuli teden je ameriški predsednik povedal, da v Estonijo odhaja tudi zato, da bi Estoncem pokazal, da resno misli, ko govori o spoštovanju pogodbenih obveznosti. S tem je Obama potegnil tudi jasno ločnico med baltskimi državami in Ukrajino, ki ni članica Nata.

Po mnenju analitikov bi bilo sicer tovrstna pričakovanja v zvezi z Obamovim obiskom treba zmanjšati, saj se bo prave dogovore sklepalo na vrhu Nato, ki se v Walesu začenja v četrtek.

Komentarjev 3
  • miho 12:51 03.september 2014.

    Nekaj takšnega, kot se zdaj dogaja v Ukrajini, se je dogajalo pred začetkom druge svetovne vojne - nemško razkosanje Češkoslovaške in priključitev Sudetskih Nemcev, Anschluss Avstrije,... Upam, da se ne bo končalo s 3. svetovno vojno... :(

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:26 03.september 2014.

    prostovoljno so šli v Nato.

  • mph 09:41 03.september 2014.

    Meni prej izgleda, da se svetovni policaj igra s celim svetom.