Slovenija
240 ogledov

S 1. februarjem brezplačna kosila za vse socialno ogrožene otroke?

Šolsko kosilo Profimedias
Poslanci sprejemajo spremembo zakona, ki bi omogočil, da imajo brezplačna kosila vsi učenci iz družin v katerih povprečni dohodek na člana družine znaša manj kot 380 evrov.

Poslanci državnega zbora bodo danes razpravljali, jutri pa tudi glasovali o spremembi zakona o socialno varstvenih prejemkih s katero bodo omogočili, da brezplačna kosila dobijo tudi učenci iz družin, v katerih je mesečni dohodek na družinskega člana med 180 in 360 evri. Gre za učence, ki so doslej dobivavali delne subvencije.

Koalicija: Subvencij ne koristijo vsi

Zagotovitev brezplačnih kosil za vse socialno ogrožene otroke so že junija lani predlagali v opozicijski Združeni levici (ZL) skupaj z Zavezništvom socialno liberalnih demokratov. Spremembo novele zakona, ki bi omogočil brezplačna kosila so v ZL državnemu zboru vnovič predlagali septembra letos, vendar so v koaliciji noveli nasprotovali, češ, da subvencij ne koristijo vsi, ki so do njih upravičeni, prav tako pa ni bilo pripravljenih finančnih posledic tega ukrepa.

Šolsko kosilo | Avtor: Profimedias Šolsko kosilo. Profimedias

V stiski tudi tisti, ki tega na papirju ne dokazujejo

Po odprtem pismu, ki so ga poslancem poslali Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, dobrodelno društvo Petka za nasmeh in Slovenska fundacija za Unicef ob podpori organizacij, združenih v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ter Zveza društev pedagoških delavcev, ki so opozorili, da vse več ljudi prosi za pomoč pri doplačilih šolskih kosil. V stiski so torej tudi mnogi, ki na papirju ne živijo pod pragom revščine. Pod pragom revščine naj bi tako živelo 54 tisoč otrok.

Nato so tudi poslanci SMC, Desusa in SD so tako napovedali, da bodo glasovali za predlog razširitve kroga prejemnikov brezplačnega kosila. 

Koliko se jih bo na kosilo prijavilo na novo?

Do brezplačnega kosila so trenutno upravičeni učenci iz družin pri katerih dohodek na člana ne presega 180 evrov. Teh je nekaj manj kot 17 tisoč. Med tistimi, ki dobivajo 70 in 40 odstotkov subvencije, je trenutno prijavljenih nekaj manj kot 26 tisoč učencev. Brezplačno kosilo bi torej pripadalo okoli 43 tisoč učencem. Da bi dobili kosilo brezplačno, bi ministrstvo potrebovalo dodatnih štiri milijone in pol evrov.

Vendar pa se bo to število verjetno še povečalo, saj kar precejšen delež otrok, ki bi sicer lahko dobivali subvencije, na šolska kosila ni prijavljen. Po podatkih ministrstva je na šolsko prehrano prijavljenih okoli 76 odstotkov učencev, podatka koliko jih je med neprijavljenimi takih, ki bi bili upravičeni do subvencije, nimajo.

Ali denar ostaja?

Za delno subvencioniranje kosil, ki je v veljavi zdaj, je v proračunih za leti 2016 in 2017 zagotovljenih 16 milijonov evrov. "Podatki ministrstev, ki smo jih pridobili, pa kažejo da bo ostalo več kot polovica teh sredstev neporabljenih. Otroci torej ostajajo lačni, denar pa neporabljen," pravijo v Združeni levici.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.