Slovenija
27 ogledov

Plužili so vso noč

Sneg  sever Francije EPA
Čez noč je zapadlo kar nekaj snega, največ jeze pa je povzročil na cesti. Zgodilo se je kar nekaj nesreč, največkrat so vozila zapeljala v obcestni jarek.

Nesreča se je zgodila okoli 23.30 ure na cesti Ljubljana - Kočevje, kjer se je vozilo prevrnilo v jarek, poškodovana pa je bila ena oseba.

Malo pred drugo uro zjutraj je voznica na avtocesti Ljubljana - Koper pri Brezovici zapeljala v obcestni jarek, vozilo pa je pristalo na boku. Voznica na srečo ni bila poškodovana. Na isti se je zgodila še ena prometna nesreča, gasilci so pomagali še enemu avtomobilu, ki je zapeljalo z vozišča, poročajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Ob četrti uri zjutraj pa je sta na avtocesti med priključkoma Novo mesto - zahod in vzoh v smeri Brežic trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

V Podravju in na Koroškem do 40 cm snega

V Podravju in na Koroškem je minulo noč zapadlo od 16 do 40 centimetrov novega snega. Po zagotovilih lokalnih zimskih služb so ekipe na terenu vso noč intenzivno delale in do jutra očistile večino cest. O kakšnih večjih težavah zaenkrat ne poročajo.

Močneje je začelo snežiti v petek okoli 21. ure in takoj zatem so šla prva vozila na teren, okoli polnoči pa so bile dejavne že vse razpoložljive ekipe, je povedal vodja zimske službe v Cestnem podjetju Ptuj Dušan Sagadin.

"Ceste so prevozne, posute, splužene. Na njih je snežna brozga, a promet glede na razmere normalno poteka," je povedal Sagadin. Dodal je, da so morda neprevozne še kakšne ceste v višjih predelih, medtem ko naj bi državne ceste že bile očiščene. Zjutraj je prenehalo snežiti, kar je zimskim službam nekoliko olajšalo delo.

Na Koroškem je po besedah vodje baze podjetja VOC Celje v Otiškem Vrhu Aleksandra Celana zapadlo od 25 do 40 centimetrov novega snega. Najmočnejše sneženje je bilo med 1. in 3. uro zjutraj, z intenzivno akcijo pluženja pa so začeli takoj po 3. uri. Zdaj so ceste že večinoma prevozne, ekipe pa so še vedno na terenu, je še povedal Celan.

Na Celjskem v treh urah do 25 cm snega

Na Celjskem je med 23. uro zvečer in 2. uro zjutraj zapadlo od 10 do 15 centimetrov novega snega. Vodja celjske zimske službe Jure Stermecki je povedal, da so vse enote že ob 2. uri zjutraj poslali na pluženje in posip, tako da so vse ceste že splužene in normalno prevozne z zimsko opremo. Sneženje na Celjskem pa je že ponehalo.

Največ snega, in sicer 20 centimetrov, je zapadlo v Slovenskih Konjicah, po 15 centimetrov snega je zapadlo v Podplatu pri Rogaški Slatini, Lesičnem, Šentjurju, Velenju, Rimskih Toplicah, Mozirju in Celju, medtem ko je v Latkovi vasi pri Preboldu zapadlo 10 centimetrov snega. A že zvečer bo ponovno snežilo.

V nočni akciji celjske zimske službe je sodelovalo 75 tovornih vozil, ki so opremljeni s snežnimi plugi ter avtomatskimi oz. vlečnimi posipalci, pet univerzalnih vozil Unimog, ki so prav tako opremljeni s snežnimi plugi in posipalci, ter 38 traktorjev.

V akciji je sodelovalo tudi 15 poltovornih vozil, ki se uporabljajo za pregled cest in takojšen preventiven posip kritičnih odsekov cest.

Na Kočevskem do 23 cm novega snega

Na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja je v zadnjih 12 urah v povprečju zapadlo od 10 do 20 centimetrov novega snega. Sneženje je ponoči prenehalo, vse pomembnejše ceste pa so v glavnem splužene in prevozne. Za tovorni promet sta zaprti cesti Novo mesto - Metlika preko Gorjancev in Soteska - Črmošnjice - Črnomelj.

Kot je povedal direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar, poleg za tovorni promet zaprtih cest drugih posebnosti v prometu ni, po podatkih Policijske uprave Novo mesto pa je splužena tudi dolenjska avtocesta, kjer promet normalno poteka.

Po podatkih republiške agencije za okolje je na omenjenem območju ponoči največ, do 23 centimetrov, novega snega zapadlo na Kočevskem, v Črnomlju 15 centimetrov, v Novem mestu 18 centimetrov in na Lisci 11 centimetrov.

Komentarjev 2
  • Scott 11:34 23.februar 2013.

    Kriv pa zopet Gospod Janez Janša.?

  • erikkk 10:43 23.februar 2013.

    Mislim da ga je zapadlo kar krepko čez 30 cm , sploh med celjem in zgornjo savinjsko