Šport
191 ogledov

Športni ego ne sodi k financam

Miha Urek Osebni arhiv
Veliko športnikov med in po karieri zaide v finančne težave. Miha Urek, direktor programa Play Smart, se s svojo ekipo trudi za boljšo finančno pismenost slovenskih profesionalnih športnikov.

Kako uspešni so športniki v Sloveniji  in drugje pri obvladovanju osebnih financ?
Številne študije in raziskave po vsem svetu potrjujejo, da se večina športnikov po koncu kariere sooči s finančnimi težavami, veliko jih tudi bankrotira. Glavni razlog teh problemov je finančna nepismenost oz. nepoznavanja področja osebnih financ. Osebnim financam ne posvečajo dovolj pozornosti, menijo, da bo kariera večna, da bo visok dohodek večen in zato pride do zanemarjanja tega področja.

Raziskava ki ste jo izvedli, potrjuje da so slovenski športniki na slabi poti, saj so bili rezultati slabi...
Skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije smo izvedli raziskavo finančne pismenosti med slovenskimi vrhunskimi športniki. Mlajši od dvajset let so si prislužili slabo trojko, starejši od dvajset let pa dobro dvojko. Gibljemo se v evropskem povprečju. Raziskava OECD PISA 2012 o finančni pismenosti 15-letnikov iz 18-tih držav potrjuje, da je poznavanje osebnih financ med mladimi zelo slabo. Glede na to, da ja glavni razlog finančnih problemov in bankrotov športnikov po vsem svetu ravno nepoznavanje področja osebnih financ, bi morali profesionalni športniki v izogib problemom po koncu kariere temu področju posvetiti veliko več časa že na začetku profesionalne kariere.

V nekaterih velikih ligah se resno ukvarjajo s tem problemom.
V ameriških profesionalnih ligah na primer imajo že zelo dovršen in razvit izobraževalni sistem. Zavedajo se problema, ki ga imajo športniki, ki so večinoma indifirentni do življenja izven "igrišča". Za profesionalne športnike organizirajo intenzivne in interaktivne seminarje. Med drugim je tema predavanj tudi upravljanje z osebnimi financami in vpliv življenjskega sloga na upravljanje z osebnimi financami. Športnikom svetujejo najboljši strokovnjaki iz področja osebnih financ, dobijo ogromno gradiva za učenje, učijo se skozi igre na realnih primerih. Na predavanjih so prisotni tudi bivši uspešni športniki, ki jim podajo svoje izkušnje in nasvete, kako naj živijo uspešno življenje izven "igrišča".

Katere so najpogostejše napake, ki jih naredijo športniki pri upravljanju svojih osebnih financ?
Mladostniška neizkušenost in športnikov ego sta največji težavi. V življenju je žal pač tako, da se velikokrat ničesar ne naučimo, dokler tega ne izkusimo na lastni koži. Ko pridemo do spoznanja, da denarja, ki smo ga posodili prijateljem in denarja, ki smo ga vložili v "super donosne" naložbe ne bomo nikoli več videli, takrat se vzpostavi zavedanje, da je potrebno nekaj narediti na področju osebnih financ. Narava človeka je pač takšna, da moramo na lastni koži izkusiti vse slabe izkušnje, da smo dovzetni za izobraževanje na določenem področju.

Močan ego športniku prav tako onemogoča racionalne odločitve. Na "igrišču" je veliki zmagovalec, zato je neomajno prepričan, da je tudi izven njega zmagovalec na vseh področjih. Vendar je tudi tam potreben vsakodnevni trening za uspešno življenje, drugače sledi neuspeh. Legendarni ameriški košarkar Magic Johnson potrjuje navedeno. Pravi, da športni ego iz igrišča nima kaj iskati na poslovnih sestankih ali pri upravljanu z osebnimi financami in ga športnik ne sme nositi s seboj.

Ko športnik/športnica pride v fazo kariere v kateri je zelo uspešen, takrat je zelo pomembno, da je pripravljen nanjo. V to obdobje mora priti izobražen in pripravljen, se pravi da ima vsa potrebna znanja in veščine, kako živeti življenje izven "igrišča". Vpliv slave in denarja je premočan in če na to ni pripravljen, nastopijo velike težave. Ko ta omamljenost od slave in denarja proti koncu kariere popusti, je že žal prepozno. Ko so težave več kot očitne, je športniku skoraj nemogoče rešiti vse probleme. 

Se je to pripetilo tudi komu od sedanjih slovenskih športnih asov?
Marsikateri mi je dejal, da če bi knjigo Miselnost zmagovalcev, ki smo jo izdali skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije, dobil v roke na začetku svoje profesionalne kariere, bi ravnal popolnoma drugače in danes ne bi imel finančnih problemov. V knjigi smo zelo podrobno predstavili študije razvoja faz športnikove kariere v okviru osebnih financ. Vsako fazo v njegovi karieri smo nazorno opisali in mu v vsakem obdobju podali strategije, nasvete, taktike in akcije, kako živeti življenje izven "igrišča". Vse z namenom, da se izognejo črnim scenarijem in usvojijo strategije, kako živeti uspešno življenje tudi po končani karieri.

Bi vaša knjiga lahko prišla prav tudi nešportnikom?
Seveda. Marsikdo lahko prebere kaj koristnega zase. Poglavje osebnih financ je napisano na preprost in nazoren način. Veliko je grafičnih ponazoritev in karikatur (ki jih je pripravil priznani karikaturist Izar Lunaček) ter veliko je primerov iz realnega življenja, kako upravljati svoje osebne finance.

Kako na športnikove finance vplivajo družina, prijatelji, garderoba?
Primeri iz prakse kažejo, da so profesionalni športniki dovzetni za sodelovanja z napačnimi ljudmi, ki jim slepo zaupajo in neomajno sledijo. Medijska izpostavljenost pripomore k temu, da lahko postanejo športniki lahka tarča za šarlatane in posameznike, ki jim ne zmanjka idej, kako priti do delčka prisluženega bogastva. Hitro bodo "spoznali" še nikoli videne daljne sorodnike, ki nujno potrebujejo finančno pomoč ali prijatelje z "odličnimi" enkratnimi naložbenimi idejami. Prav tako govorice o nadpovprečnih in nerealnih donosih v garderobah pred treningi ali prijateljski poslovni nasveti na zabavah in srečanjih prinesejo skušnjavo, ki je kot nalašč za tekmovalni duh in ki se ji športniki težko uprejo. 

Je kakšen šport, ki je še posebej rizičen za finančno prihodnost športnika?
Ne bi dejal, da obstajajo rizični športi. Najbolj pomembna je starost športnika/športnice, v kateri pride na vrh Olimpa. Če športnik/športnica pride do velikega uspeha že pri 18-ih letih, ko je še mladostniško neizkušen, bo vse skupaj zanj veliko težje, kot za nekoga, ki mu to uspe 10 let kasneje, pri 28-ih letih, ko si je že nabral veliko življenjskih izkušenj in veščin. Hitreje prideš na vrh Olimpa, težje boš ohranil težko prigarano premoženje.

Zakaj vas je pritegnilo prav to področje?
Šport je zelo zaznamoval moje življenje, saj sem 8 let aktivno igral rokomet. Želel sem si, da bi postal tudi del moje karierne poti. Po osmih letih treniranja rokometa, se je moja pot vseeno obrnila v smer študija in podjetništva. Zaključil sem študij ekonomije in elektrotehnike in se posvetil preučevanju financ. Odkril sem novo strast, vendar želja po stiku z igriščem je ostala. Danes lahko rečem, da sem jo uresničil. Združil sem dolgoletne izkušnje na področju upravljanja z osebnimi financami in izkušnje iz sveta športa. Da lahko danes zasledujem svoj cilj, izobražujem slovenske profesionalne športnike in jim pomagam na poti do njihovega uspeha pod okriljem OKS, si štejem v veliko čast in veselje.

Delavnice že obstajajo ...
V okviru Olimpijskega komiteja Slovenije izvajamo izobraževalne delavnice. Izobražujemo slovenske olimpijce in jim svetujemo, kako obvladovati porabo denarja, kako načrtovati cilje v življenju, kako si ustvariti prihranke in premoženje in kako uspešno upravljati svoje osebno premoženje.

Kakšni so odzivi športnikov?
Odlični. Velika večina športnikov, s katerimi sem se pogovarjal, pravi, da je naš program Play Smart, finančno opismenjevanje profesionalnih športnikov, več kot dobrodošel, saj tovrstnih programov in izobraževalnih vsebin ni na slovenskem trgu.

Se je kdo s tem področjem ukvarjal že prej?
Ne. Smo pionirji na področju finančnega izobraževanja profesionalnih športnikov. Razlog je verjetno v temu, da v Sloveniji ni kulture upravljanja z osebnimi financami. Socializem nas je oropal teh veščin in nas poneumil. Kljub temu, da Slovenci danes živimo v povsem drugačnem času, državi in družbi kot pred 25-imi leti, se na področju upravljanja z osebnimi financami obnašamo neodgovorno. Nič nismo napredovali in zelo malo smo se v tem času naučili. Finančna pismenost Slovencev je po zadnji opravljeni raziskavi zadostna, med mladostniki pa nezadostna.

Miha Urek, knjiga | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Cilj našega programa je, da vzpostavimo delujoč in uspešen sistem na področju finančnega izobraževanja profesionalnih športnikov, ki bo sistematično reševal probleme sedanjih in tudi prihodnjih generacij profesionalnih športnikov.

Če se dotaknemo še športnih stav, ki so vse bolj rak rana športa; veliko športnikov obuboža tudi zaradi njih.
Hazardiranje je zapisano v genih športnikov. Ti so odvisneži od adrenalina, so zmagovalci in veliki borci. Vse življenje so bili najboljši v tem, kar so počeli, zato so navajeni zmagovati. Navajeni so tudi, da so vedno v soju žarometov. V prostem času in predvsem ko se upokojijo, to pomanjkanje adrenalina velikokrat nadomeščajo s športnimi stavami. Na vsakem področju, ki se ga lotijo želijo zmagati. Vendar te tekme športniki preprosto ne morejo dobiti. Charles Barkley (nekdanji zvezdnik lige NBA, op. p.), je dejal, da casinoja ne moreš premagati. Lahko si priigraš veliko denarja, vendar bodo dolgoročno oni priigrali več denarja od tebe. Športnikom lahko le svetuješ, da omejijo znesek za hazardiranje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.