Šport
10 ogledov

Pol ducata žog v mreži San Marina

Srečko Katanec
1/8
Katarina Ponjavić
Slovenska izbrana vrsta se v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo meri s San Marinom.

Slovenija se je doslej dvakrat pomerila z reprezentanco San Marina. Obe tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 je zanesljivo dobila. Doma je zmagala s 5:0, v gosteh pa s 3:0. V skupini E je pred nocojšnjimi obračuni z 12 točkami vodila Anglija. Slovenija, Švica in Litva so zbrale po šest točk, Estonija štiri, San Marino pa eno točko.

Po pričakovanjih so Slovenci v Stožicah takoj pritisnili proti golu tekmeca, nogometaši iz Apeninskega polotoka pa so zaigrali zelo obrambno. Četa Srečka Katanca si je v prvih minutah tekme priigrala nekaj polpriložnosti, že prvo pravo pa je spremenila v zadetek. Valter Birsa je v 10. minuti na sredini igrišča prišel do žoge, jo podal skozi obrambo gostov, Josip Iličić pa je sam stekel pred vratarja Elio Benedettinija, ga položil na tla in nato le še mirno poslal žogo v prazno mrežo.

Po golu še dvakrat v prečko

Le tri minute kasneje se je stresla tudi prečka gostujočih vrat. Po kotu so gostje slabo izbijali žogo, do nje je sredi kazenskega prostora neoviran prišel kapetan  Boštjan Cesar, ki pa je nato zadel le okvir vrat.

Gostitelji se z minimalnim vodstvom niso zadovoljili, blizu zadetka je bil nato še Andraž Kirm, ki je z leve strani poskušal lobati Benedettinija, a je žoga za las zgrešila svoj cilj. Nevarno je nato streljal še Branko Ilić, a se je gostujoči izkazal, enako tudi ob poizkusu Miša Brečka, ki je streljal z desne strani, a iz skoraj mrtvega kota.

Benedettini je hitro postajal prvi igralec San Marina, izjemno je zaustavil strel Milivoja Novakovića z glavo, v 34. minuti pa ga je po zvitem strelu Jasmina Kurtića, ki je s precejšnje razdalje poizkusil z lobom, znova rešila prečka.

Do glavnega odmora je Iličić streljal preko, Brečko mimo vrat, Novaković pa je na drugi vratnici nespretno zamudil na žogo, ki jo je bilo le še treba potisniti v mrežo. Najučinkovitejšemu slovenskemu igralcu v teh kvalifikacijah je nato veselje še enkrat z dobro obrambo preprečil vratar. Slovenci so v prvem polčasu sprožili 17 strelov na gostujoči gol, od tega sedem neposredno v okvir vrat, San Marino je zmogel le en poizkus, še ta je zletel mimo.

Izjemen začetek drugega polčasa

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala dominacija Slovencev. Če je Iličićev strel še zletel mimo vrat, pa so Slovenci do 52. minute kar trikrat zatresli tekmečevo mrežo. Kevin Kampl je sprožil z dvajsetih metov in z nekoliko leve strani zadel diagonalni spodnji kot, nato pa je v svojem 18. nastopu prvenec zabil Andraž Struna. Temu je žogo v kazenskem prostoru lepo odložil Novaković, kasneje pa sta igralca zamenjala vlogi. Struna je kar nekaj časa držal žogo v kazenskem prostoru San Marina, jo nato dvignil, Novaković pa je z bližine z glavo zadel za 4:0.

V 65. minuti je Benedettini dobil dvoboj iz oči v oči z Novakovićem, rezervist Dejan Lazarević pa je po pobegu po levi strani streljal le za las mimo gola. A član Sassuola se je v 73. minuti vpisal med strelce. Po izjemni solo akciji in sprehodu skozi obrambo gostov je poslal žogo še mimo vratarja. Tudi zanj je bil to prvi zadetek v dresu s slovenskim grbom.

V 81. minuti se je z dvojno obrambo znova izkazal gostujoči čuvaj mreže, najprej je zaustavil poizkus Strune od daleč, preprečil pa je tudi zadetek Petru Stojanoviću, ki je prvi prišel do odbite žoge. Kasneje je z bližine ubranil še strel Cesarja. 

A 19-letni Benedettini je vseeno še enkrat klonil. Po podaji iz kota je bil najvišji Branko Ilić, tudi on je zabil svoj prvi gol za Slovenijo, to je bil njegov 58. nastop.

Kvalifikacije EP 2016, skupina E:

Slovenija : San Marino  6:0 (1:0)
Iličić 10., Kampl 49., Struna 50, Novaković 52., Lazarević 73., Ilić 88. 

Anglija : Litva  4:0 (2:0)
Rooney 6., Welbeck 45., Sterling 58., Kane 75.

Švica : Estonija  3:0 (2:0)
Schär 17., Xhaka 27., Seferović 80.

Lestvica:
1. Anglija 15
2. Slovenija 9
3. Švica 9
4. Litva 6
5. Estonija 4
6. San Marino 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.