Svet
64 ogledov

S Hrvati ne bo več šale na morju

Vodni skuter Shutterstock
Slovenci, ki sosednjo Hrvaško obiskujete s hitrimi čolni ali jahtami, pozor! Zaradi divjanja po morju boste lahko šli celo v zapor.

Predlog sprememb hrvaškega kazenskega zakonika naj bi po pisanju Jutarnjega lista predvideval precej ostrejše kazni za neupoštevanje pravil na morju. Po zgledu novega prometnega zakonika, ki začne veljati z letom 2013, naj bi tudi na morje prenesli določilo, da se objestna vožnja smatra za kaznivo dejanje. Voznik motornega vozila se v skladu s prometnim zakonom objestno obnaša, če sede za volan pod vplivom alkohola ali drog, vozi v naselju več kot 50 kilometrov nad predpisano hitrostjo, prehiteva kolono pri polni črti ali vozi po avtocesti v nasprotno smer.

Pogosto glisiranje nedaleč od kopalcev

Tudi če ne bodo povzročili nesreče s hudimi posledicami, bo lahko voditelje čolnov, ki glisirajo, vodnih skuterjev in drugih hitrih plovil doletela kazen do treh let zapora. Velik problem je namreč predvsem nespoštovanje določila, da lahko plovilo glisira od obale oddaljeno najmanj 250 metrov.

"Z vpeljavo kaznivega dejanja objestne vožnje v ladijskem prometu hrvaška pravna država pošilja močen signal, da se takšno obnašanje ne bo toleriralo, najsi gre za hrvaške državljane ali tujce," je za omenjeni časnik dejal minister za pravosodje Orsat Miljenić.

Čeprav bi dopolnitev minimalno posegala v obstoječo zakonodajo, za zdaj ni jasno, kdaj naj bi spremembe začele veljati, saj je predlog še v fazi priprave. Gotovo pa je k predlaganim spremembam botrovala avgustovska nesreča hrvaškega tajkuna Tomislava Hrvatinčiča, čigar jahta je med hitro plovbo preblizu obale treščila v neko italijansko jadrnico, pri čemer je umrl zakonski par na njej.

Slovenci so kot redni gostje hrvaškega morja sicer pogosto udeleženi v razne nesreče. Konec maja je tako pri Biogradu pijan Slovenec padel v morje, pri čemer ga je zagrabila elisa motorja in ga poškodovala.

Komentarjev 2
  • Skippy 16:32 18.junij 2012.

    Se ti vidi, da nikamor ne greš.

  • Lavdan 12:07 18.junij 2012.

    Tako je tudi prav saj smo slovenci znani po divjanju s čolni. Potem, pa še radi pametujemo, ko nas ujamejo.