Šport
34 ogledov

Slovenija med štirimi najboljšimi na svetu

Slovenija, Katar, rokomet SP
1/16
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca se je drugič uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. Katar je premagala z 32:30 (18:15). Naslednji tekmec bo Francija.

Slovenija je doslej največji rokometni uspeh dosegla na domačem evropskem prvenstvu leta 2004, ko je osvojila drugo mesto, v finalu jo je premagala Nemčija. To so slovenski rokometaši za nasprotnico pričakovali tudi v tokratnem četrtfinalu svetovnega prvenstva, a so Katarci z minimalno zmago (21:20) pripravili veliko presenečenje.

"Za celotno športno javnost smo favoriti, a se s tem ne strinjam, saj bomo igrali proti tekmecu, ki je izločil veliko Nemčijo," je pred dvobojem s Katarci sicer razmišljal selektor Veselin Vujović, kljub vsemu pa je večina strokovnjakov pred tekmo dajala več možnosti Sloveniji. Ta je v polfinalu že zaigrala pred štirimi leti na SP v Španiji, ko je na koncu osvojila četrto mesto pod taktirko prejšnjega selektorja Borisa Denića.

Prvi polčas:

Slovenija je tekmo odprla z zadetkom Nika Henigmana, na drugi strani pa je prvi napad Katarcev zaustavil Urban Lesjak. Sledil je zadetek Mihe Zarabca za 2:0, razliko dveh golov pa so Slovenci ohranili tudi v naslednjih minutah, ko je dvakrat v polno zadel Jure Dolenec. Ob njegovem drugem zadetku so si rokometaši iz arabskega polotoka prislužili tudi izključitev. V sedmi minuti so imeli Katarci že dva igralca manj, Zarabec pa je iz sedemmetrovke z lobom zadel prečko. Ta se je zatresla tudi na drugi strani, Darko Cingesar pa je ulovil žogo in jo poslal čez celo igrišče v prazno mrežo za 5:2.

Matevž Skok, Slovenija, Katar | Avtor: EPA EPA

V 10. minuti se je na semaforju že izpisal izid 7:3, dva zadetka je dosegel Matej Gaber. Slovenski napad je bil še naprej učinkovit, zadela sta še Gašper Marguč in Dolenec, ob koncu 12. minute pa je bil izključen Henigman. A Katarci tega niso izkoristili, v hitrem protinapadu je Marguč poskrbel za 10:5.

Gaber je zadel vratnico, Katar pa se je v igro vrnil s tremi zaporednimi zadetki za 8:10. Tekmec je imel celo napad za razliko minus ena, a je sledil protinapad, ki ga je znova izkoristil Marguč. V 17. minuti je do prve obrambe prišel Matevž Skok, ki je v vratih zamenjal Lesjaka. Ta je zbral eno obrambo.

Slovenci so izgubili zalet v napadu, a so z dobro obrambo prisilili nasprotnika v neaktiven napad, za dva zadetka pa je ob naslednjih dveh posestih žoge poskrbel Vid Poteko (13:9). Prednost je ohranil Borut Mačkovšek, za plus pet pa je v 25. minuti znova poskrbel Marguč, isti igralec pa je zadel tudi za 17:12.

Prav v zadnjih sekundah prvega polčasa je vratarski dvojec Katarja prišel do prve obrambe, v zadnji sekundi pa so se tekmeci približali na tri gole zaostanka. Marguč je v prvih 30 minutah dosegel kar šest golov.

Drugi polčas:

Drugi del dvoboja se je začel z zapravljenim napadom Katarja, Marko Bezjak pa je na drugi strani zadel za 19:15. Skok je nato v enem napadu zbral dve obrambi, sledila pa sta še prva zadetka za Jana Grebenca in Blaža Janca (21:15). Ob izključitvi Cingesarja so se slovenski nasprotniki vrnili na minus štiri razlike. V 38. minuti je šele do prve obrambe prišel sicer izjemni vratar Danijel Šarić.

Precej uspešnejši je bil na drugi strani Skok. Ta je najprej zbral dve obrambi, po izgubljeni žogi Katarcev pa je zadel še v prazno mrežo za 25:18. Enako je ob naslednji napaki tekmecev storil še Dolenec. Sledil je še gol Gabra za največjo prednost na tekmi (27:18), razliko pa je z dvema zadetkoma ohranjal Grebenc.

Veselin Vujović, Slovenija, Katar | Avtor: EPA EPA

Slovenija je imela nato celo napad za +10, a sta sledila dva hitra in uspešna protinapada Katarcev, v 48. minuti pa se je kot 14. pri Slovencih med strelce vpisal še Blaž Blagotinšek (30:22). Katar je nato ob izključitvi na slovenski strani in nezbranosti v napadu zadel dvakrat, po deveti obrambi skoka in izjemni asistenci Zarabca je spet v polno zadel Blagotinšek, kasneje pa je prvič mrežo zatresel še kapetan Vid Kavtičnik (32:24).

Slovenija je močno popustila, v 56. minuti je drugo obrambo zbral Šarić, šele skupno tretjo katarsko. V zadnje tri minute je Vujovićeva četa krenila z rezultatom 32:28. Šarić je prišel do svoje četrte obrambe, minuto in pol pred koncem pa je Katar znižal na 29:32, pol minute kasneje pa celo na 30:32. Šarić je nato zaustavil še strel Zarabca, sledila pa je še minuta odmora za Katar. Do konca je bilo še 19 sekund.

Lesjak je po minuti odmora prišel do svoje druge obrambe na tekmi.

Svetovno prvenstvo, četrtfinale:

Slovenija : Katar  32:30 (18:15)