Svet
13 ogledov

Zaradi napadov v Franciji poostrena varnost

napad Nantes EPA
Francijo je pretresel tretji napad v treh dneh. Moški je s kombijem zapeljal v nakupovalce na božičnem sejmu v Nantesu. Deset je ranjenih. V Cannesu aretirali do zob oboroženega moškega.

Varnostne razmere v Franciji so zaskrbljujoče. Nova nevarnost je v jutranjih urah pretila prebivalcem Cannesa. Policisti so v zgodnjih jutranjih urah aretirali močno oboroženega moškega, ki se je sprehajal po mestnih ulicah. Moški naj bi imel pri sebi dve nabiti puški in 25-centimetrski nož. 

S kombijem v ljudi

Incident na sejmu v Nantesu se je zgodil včeraj zvečer. Okoliščine dogodka ostajajo nejasne. Za zdaj je znano le, da je kombi zapeljal v nakupovalce in pri tem poškodoval deset ljudi. Stanje petih poškodovanih je resno. 

Napad se je zgodilo okoli 19. ure. Kombi je zapeljal proti eni od stojnic, na kateri so prodajali kuhano vino. "Bel kombi je drvel proti strankam in ljudem, ki so bili takrat v bližini,“ je za lokalni časnik dejal eden od prodajalcev na stojnicah. 

Ko se je vozilo ustavilo, se je voznik večkrat zabodel in si pri tem zadal hude rane. 

Motiv za napad še ni znan, zaenkrat pa nič ne kaže, da bi bil povezan s kakršnimi koli verskimi zahtevami. 

Na ulice več vojakov

Po navodilih francoskega notranjega ministra Manuela Vallsa je v pripravljenosti dodatnih 300 vojakov po državi, da bi zagotovili varnost. Minister je zatrdil, da napadi, ki so v zadnjih treh dneh pretresli državo, niso povezani in da jih oblasti ne obravnavajo kot teroristična dejanja.

"Število patrulj bomo v božičnem času povečali. Od 200 do 300 dodatnih vojakov bo v pripravljenosti," je povedal notranji minister.

Valls je še zatrdil, da ne poskušajo podcenjevati napadov. "A moramo razumeti, kaj se je zgodilo in se primerno odzvati na vsak dogodek," je povedal v odzivu na incidente, v katerih je bilo v zadnjih štirih dneh ranjenih 26 ljudi.

Francijo pretresajo napadi

V nedeljo je voznik, ki je vpil "Alah je velik“ zbil enajst pešcev v mestu Dijon. Pri tem je dva huje poškodoval. Moškega so po napadu aretirali. Policija je sporočila, da gre za psihičnega bolnika in da napad ni povezan s terorizmom. 

V soboto je moški zabodel tri policiste v mestu Tours. Moški je umrl pod policijskimi streli, preiskovalci pa preučujejo, ali je imel napad teroristični podznak ali ne. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.