Vizita za živali > Novice
355 ogledov

S koprivo nad zajedalce

Če bi vedeli, kako zdrava je kopriva, bi jo jedli vse leto, pravi Mojca Cepuš. ( Žurnal24 main
Kopriva ni zdravilna le za naše telo, temveč tudi za vrt. Iz nje lahko pripravimo dobro in naravno gnojilo ter škropivo.

Za hitro pripravo gnojila naberite kilogram kopriv in jih na grobo narežite. To namočite v desetih litrih vode in pustite mirovati 24 ur. Po 24-ih urah lahko nerazredčeno mešanico uporabite za naravno gnojenje rastlin.

Na podoben način lahko uporabimo tudi rogovilček (Galinsoga parviflora) in navadni plešec (Capsella bursa-pastoris). Rogovilček je sicer najbolje uporabiti prav poleti med sušnim obdobjem.

Tudi naravno škropivo

Iz tekočine lahko naredimo tudi naravno škropivo proti raznim zajedalcem. Z rednim škropenjem se boste uspešno rešili celo trdovratnih uši. Naravno škropivo lahko naredimo tudi iz pelina, ki s svojim močnim vonjem odganja škodljivce.

Iz kopriv pa lahko naredimo tudi koristno brozgo, ki je prav tako odlična za gnojilo. V deset litrov vode prav tako narežemo kilogram svežih kopriv, a jih pustimo v vodi teden ali dva. Nastalo bo smrdeča a koristna brozga, ki jo moramo redčiti z vodo v razmerju 1:10.  

Komentarjev 6
  • codelli 10:48 20.maj 2015.

    Micka, o sklanjanju latinskih imen organizmov se globoko motiš. Glede SP pa je stvar taka. Tam so tudi besede , ki jih ljudje uporabljajo v vsakdanjem pogovoru, ni pa nujno, da so tudi pravilne. Izraza zajedalec v SSKJ tako sploh ...prikaži več ne najdeš. Iz zgoraj navedenih primerov vidimo tudi nekonzistentnost sklanjanja; enkrat sklanjaš obe lat. besedi, drugič samo eno?! Še enkrat, lat. imen organizmov se ne sklanja.

  • micka1 23:28 19.maj 2015.

    Pa še nekaj o sklanjanju prav tako iz spnervus sympathicus - nervusa sympathicusa Smilax aspera - Smilax aspere curriculum vitae - curriculuma vitae

  • micka1 23:20 19.maj 2015.

    Včasih je bilo prav zjedavci. Že 14 let je po Slovenskem pravopisu prav oboje, tudi zajedalci.