Zdravje
15 ogledov

S kožo iz laboratorija nad največjo tegobo žensk

Nova koža Youtube
Zgleda kot fantazija, oziroma sanje mnogih žensk; znanstveniki namreč sporočajo, da so razvili sintetično kožo, kot pomoč stari, neelastični in zgubani koži.

Raziskovalci univerze Harvard, Splošne bolnišnice Massachusetts (MIT) ter laboratorija Olivo so sporočili, da jim je uspelo razviti tanko in nevidno prevleko iz silikona, nekakšni filter, ki začasno napne kožo in jo zaščiti pred zunanjimi vplivi. 

V reviji Nature Materials so zapisali, da je novi in raztegljivi material prožen, zračen, neviden in vodoodporen. 

Poleg kozmetičnih, bi lahko "nova koža" služila tudi v medicinske namene, kot zaščita pred poškodbami UV žarkov ter zdravljenje kožnih ekcemov in luskavice, še sporočajo znanstveniki, ki so material, primerljiv z mlado in prožno kožo, razvijali dobrih deset let.

Strokovnjaki dokazujejo, da njihova nevidna prevleka iz silikona preoblikuje oziroma skrije celo nadležne vrečice pod očmi: "Gre za nevidno plast, ki bi jo lahko uporabljali kot zaščito, za zdravljenje in kot kozmetični popravek kože. Če bi nam vse to uspelo združiti, bi bilo to idealno za uporabo," je dejal vodja raziskave in profesor na MIP, Daniel Andersen

 "Mislim, da je odlična," je odkritje pokomentirala Gordana Vunjak Novaković, profesorica biomedicinske tehnike na Univerzi Columbia, ki sicer ni sodelovala v raziskavi: "Razvili so pametni biološki material, ki povzema lastnosti mlade in zdravo kožo, kot nekakšen obliž čez staro kožo," je pojasnila.

S staranjem postane koža manj trdna in manj elastična, kar zmanjšuje njeno sposobnost za zaščito pred ekstremnimi temperaturami, toksini, mikroorganizmi, sevanji in poškodbami. Raziskovalna skupina je že pred desetimi leti sklenila,  da razvijejo zaščitno prevleko, ki lahko obnovila lastnosti zdrave kože, tako za medicinske in kozmetične namene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.