Avto
6 ogledov

S-max se bo radarjem smejal v brk

Ford intelligent speed limiter Ford
Fordov inteligentni sistem iz S-maxa bo pomagal, da se policistu ne bo več treba izgovarjati, kako ste spregledali znak s hitrostno omejitvijo, radarskim pastem redarjev v conah 30 km/h pa se bodo lastniki le še smejali.

Novi enoprostorec S-max bo pripeljal s seboj polno malho naprednih tehnologij za več udobja in varnosti, o čemer smo že pisali. Te dni pa so pri Fordu razkrili še en zelo zanimiv sistem, ki bo prav tako vgrajen v enoprostorca. 

Sistem Intelligent speed limiter za avtomatsko prilagajanje hitrosti omejitvam bo pravzaprav le združil že dolgo uveljavljeni tehnologiji prepoznavanja prometnih znakov ter (radarskega) tempomata. Enostavna ideja, ki pa bo za voznika prinesla velike koristi in manjšo obremenjenost.

Skrti znak za cono 30 ne bo več neopažen

Avtomobil bo ob zaznavi neke omejitve samodejno prilagodil hitrost. To bo še posebej prišlo prav v gosto poseljenem področju, kjer so znaki in reklamni panoji nagneteni tako, da zlahka spregledamo omejitev - še posebej mali znak za cono 30 km/h, ki pa v primeru kršitve najbolj udari po žepu, zato tudi v Sloveniji redarji tja pridno nastavljajo svoje mobilne radarje.

Da bo sistem deloval kar najbolj natančno in ne bo lažnih alarmov, bo poleg kamere kombiniral tudi podatke iz navigacijske karte. Sistem bo voznik enostavno aktiviral prek gumba na volanu, med razvojem pa so veliko poudarka dali tudi na udobnem delovanju, to pomeni, da ne bo sunkovitega zaviranja temveč bo avto kar najbolj zaviral le z motorjem ter tudi sicer imel v mislih čim nižjo porabo goriva. Voznik bo lahko sistem kadarkoli "povozil" s pritiskom na stopalko za plin. 

Za zdaj je Intelligent speed limiter potrjen le za model S-max, medtem ko ga bodo verjetno ostali modeli, pri katerih je na voljo tako tempomat kot prepoznava znakov, dobili ob naslednjih posodobitvah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:27 29.marec 2015.

    jz še nism imel problemov z tem..tko da to je bl igračka za tiste k ne spremljajo ceste tko k bi mogl k pa krkol prelomnega.