Magazin > Lepota & telo
312 ogledov

Če boste žvečili tako, boste shujšali

ženska, hrana, obrok Shutterstock
Zvezdnice, kot je Gwyneth Paltrow, prisegajo na ta način prehranjevanja, zdaj pa so tudi znanstveniki potrdili, da počasno žvečenje hrane pripomore k temu, da pojeste manj.

Raziskave so se lotili znanstveniki z Univerze v Teksasu in potrdili, da imajo počasno žvečenje, počasno uživanje hrane in uživanje manjših kosov res pozitiven vpliv na vaše zdravje. S takšnim načinom prehranjevanja boste namreč dlje ostali siti, dodaten učinek pri izgubi kilogramov pa boste dosegli, če boste zraven še pili veliko vode, ki vam bo hitreje dala občutek sitosti.

Strokovnjaki so pri raziskavi ljudi razvrstili v dve skupini; prva  je morala jesti počasi in manjše kose hrane ter žvečiti počasneje, druga skupina pa je jedla hitreje in večje kose ter žvečila hitreje. Rezultati so pokazali, da je prva skupina, ki je jedla počasi, zaužila 88 kalorij manj kot druga skupina, ki je jedla hitro. Kasneje sta skupini zamenjali način uživanja hrane in na koncu so se vsi strinjali, da je po počasnejšem uživanju občutek sitosti trajal dlje.

Med počasnejšim uživanjem hrane so udeleženci pili tudi veliko vode, kar je pripomoglo k temu, da so prej občutili, da so siti, kar je preprečilo prenajedanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.