Slovenija
122 ogledov

S pomočjo Cerkve do podpisov za referendum

Aleš Primc Nik Rovan
Koalicija Za otroke gre bo danes ob izdatni pomoči katoliške cerkve začela zbirati podpise za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih parov. V 35 dneh bodo morali zbrati 40.000 podpisov.

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so predlagali v Združeni levici z namenom, da bi odpravili diskriminacijo istospolnih parov. Diskriminacija na podlagi osebnih okoliščin, kar spolna usmerjenost je, po slovenski ustavi ni dopustna, opozarjajo.

Koalicija Za otroke gre po drugi strani meni, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivk in volivcev.

Koaliciji so pri zbiranju podpisov priskočili na pomoč duhovniki, ki vernike med pridigami novačijo, naj na upravnih enotah oddajo podpis proti zakonu.

Vladne stranke brez SMC želijo referendum preprečiti

V ZL, DeSUS, SD in ZaAB, ki nasprotujejo referendumu o noveli, niso želeli izdati podrobnosti, ki jih bodo o problematiki razkrili na današnji novinarski konferenci. Sklepati pa je, da so tudi brez poslancev SMC zbrali potrebnih 23 podpisov za sklic izredne seje DZ, na kateri bi ugotovili nedopustnost referenduma o tej temi.

Za danes je napovedano tudi ponovno srečanje poslancev SMC s predstavniki LGBT in drugih interesnih skupin.

Če DZ zavrne razpis referenduma, se lahko predlagatelji referenduma obrnejo na ustavno sodišče. Če pa DZ tega ne stori, referenduma ne more preprečiti nihče.

Komentarjev 20
  • Lavdan 20:09 23.marec 2015.

    Dragi verniki držite se svojih deset zapovedi, drugače misleče pa pustite na miru in jim ne vsiljujte svojega mnenja, ampak jim bodite svetel vzgled.

  • Dušan Čenčur 15:19 23.marec 2015.

    SAJ SEM GA ŽE NAPISAL

  • Pepe007 13:26 23.marec 2015.

    Če smo pa ja "druga" Švica. Aja, niti naši politiki, ki nam trobijo, da smo druga Švica nam ne zaupajo. Državljani se morajo naučiti stati na lastnih nogah. Tudi tako, da za vsako figo ne gredo na CSD in ...prikaži več tudi tako, da odločajo o pomembnih rečeh.