Svet
35 ogledov

S porazom džihadistov v Siriji se bodo težave komaj začele

Džihadisti EPA
Varnostne službe kujejo možne scenarije, kako na evropskih tleh obvladovati tisoče džihadistov, ki bi se zaradi vse več porazov Islamske države utegnili začeti vračati v Evropo, piše Independent.

Islamska država v zadnjih mesecih beleži poraz za porazom, območje, ki so ga obvladovali, je iz dneva v dan manjši, kar bi številne borce, ki so na bojišča Islamske države pripotovalo iz Evrope, utegnilo prisiliti, da se vrnejo domov.

To se - sicer v manjšem obsegu - že dogaja, med borci Islamske držve je vse več dezerterjev, ki se spričo vse več porazov vračajo domov. Radikalizirani ekstremisti, oboroženi in dobro natrenirani, bi v prihodnjih letih utegnili povzročati številne težave v Evropi, piše Independent.

Po nekaterih podatkih, s katerimi razpolagajo evropske varnostne službe, naj bi se od začetka vojne v Siriji Islamski državi pridružilo 27 tisoč tujcev, med njimi naj bi jih od pet do sedem tisoč prišlo iz Evrope. Za zdaj se množično ne vračajo na domača tla, saj v številnih držvah veljajo zakoni, ki državljanom prepovedujejo boj na strani ekstremistov ne glede na to, ali obstajajo dokazi o morebitnih zločinih med temi boji. Prav tako se tujci, ki so se priključili vrstam IS bojijo njihovega maščevanja, saj do dezerterjev ne poznajo nobene milosti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:57 07.september 2016.

    če se predajo ,bo samo njihova taktika za borbo naprej,zato tolčt po njih do amena

  • allstarr111 15:57 06.september 2016.

    MEJE treba vzpostavit MEJE, čist z lahkoto bi to izvedl, pač samo identifikacija za EU državljane, za vse ostale pa tud pregled kaj trogajo, no sicer ni ne vem kaj, ampak boljš k zdej k ni žive duše nikjer razen ...prikaži več ko greš prot Avstriji (oni že vedo zakaj) in dobro vedo zakaj niso spustili GOOGLA da jim preskenira državo enako kot nemci, ok nemci so pustil da vačja mesta ne pa celo državo. To takim tičkom ogromno pomaga, saj gre super orodje pa še free je :)

  • MihaMB 14:19 06.september 2016.

    Res je...ne vidim nobenega razloga za skrbi...le ukrepat je treba...malo večja bombica, pa bo...